Masurile de austeritate impuse de guvernul de la Atena in schimbul pachetului de ajutor financiar vor determina alte tari "cu probleme" din zona euro sa faca tot posibilul pentru a evita sa aiba aceeasi soarta, a declarat, duminica, cancelarul german Angela Merkel, citata de AFP. Merkel s-a referit la Portugalia, Spania si Irlanda despre care a precizat insa ca "sunt intr-o situatie mult mai buna decat Grecia".

"Toti expertii spun ca Portugalia, Spania si Irlanda sunt intr-o situatie mult mai buna decat a Greciei", a afirmat Merkel intr-un interviu acordat publicatiei germane Bild am Sonntag.

"Aceste tari pot vedea, de asemenea, ca drumul ales de Grecia in relatia cu FMI nu este unul usor. Ca rezultat, ele vor face tot ce le sta in putinta sa evite o astfel de criza", a mai afirmat cancelarul german.

Duminica, premierul grec George Papandreou a anuntat ca tara sa a cazut la o intelegere legata de acordarea, de catre UE si FMI, a unui pachet de ajutor "fara precedent" pentru a evita "falimentul". El a cerut grecilor sa faca in schimb "sacrificii uriase". Pachetul de ajutor ar putea totaliza 120 de miliarde de euro.

AFP scrie ca criza din Grecia a ridicat temeri ca alte tari din zona euro ar putea avea probleme cu datoriile si vor fi nevoite sa caute ajutor extern.

Agentiile de rating au coborat saptamana trecuta perspectivele de rating ale Spaniei si Portugaliei.