Centrul orasului New York a fost evacuat, in noaptea de sambata spre duminica, dupa ce pompierii au descoperit o masina plina cu explozibili, iar o persoana a fost vazuta fugind de la locul incidentului, transmit agentiile internationale de stiri.

Autovehiculul a fost descoperit de catre un vanzator de tricouri, care a atentionat un politist calare cu privire la masina suspecta.

Primarul Michael Bloomberg a declarat, dupa descoperirea masinii cu explozibili, ca "fiecare terorist al lumii are harta orasului New York in buzunar" si ca, simtindu-se amenintati de libertatea americanilor, ei se concentreaza pe simbolul acestor libertati, vizand orasul New York.

"Am fost foarte norocosi...evitand ceea ce ar fi putut fi un eveniment extrem de sangeros", a declarat Bloomberg in cadrul unei conferinte de presa.

"Nu se stie cine a fost implicat in acest incident. Se analizeaza acum toate imaginile de pe camerele de supraveghere din zona... orice este posibil in acest moment", a mai declarat primarul New York-ului.

Vehiculul avea numere false. Dupa interventia unui robot specializat in cautarea de explozivi, la bordul masinii s-au gasit pulbere, doua canistre de benzina, trei butelii de propan si circuite electrice care par sa compuna un detonator cu ceas.

Masina, un Nissan Pathfinder, fusese parcata la intersectia Strazii 45 cu Bulevardul 7 din Manhattan, in Times Square.

Update1: Guvernatorul New York-ului, David Paterson, descrie atentatul esuat ca fiind "un act de terorism". "

Din fericire, nimeni nu a fost ranit iar acum intreaga atentie a autoritatilor se concentreaza pe aducerea vinovatului in fata justitiei pentru a da socoteala pentru acest act de terorism", spune Paterson, citat de Reuters.

Tentativa de atac cu masina-capcana din centrul orasului New York, in noaptea de sambata spre duminica, este "un eveniment terorist important", dar este prea devreme pentru a cunoaste autorii, a declarat duminica centrul de supraveghere a site-urilor islamiste Intelcenter, relateaza AFP.

Update2: Masina-capcana descoperita de politie in centrul orasului New York avea ca scop sa provoace un incendiu important, declara seful politiei orasului, Raymond Kelly, citat de AFP.

"Vehiculul va fi examinat pentru a se gasi urme de ADN sau amprente digitale", a adaugat Kelly.

Vezi materialul video realizat de AP: