Istoria ne invata ca nimeni, niciodata, nu invata nimic din istorie. Cum as putea sa imi explic altfel manifestatia din Moscova Intaiului de Mai 2010, desfasurata sub egida secerei si a ciocanului galbene pe fond rosu, la umbra a zeci de pancarte cu chipul odiosului Iosif Visarionovici Stalin. Sute de steaguri rosii, cu profilul lui Vladimir Ilici Lenin, cu insemne comuniste, "CCCP", tricouri, afise, un bazar intreg de insigne, toate incremenite in epoca rosie sovietica. Nici un cuvant, nici un gand macar despre genocidul lui Stalin, despre atrocitatile comise in timpul regimului sau, despre Siberia, despre popoarele compilate impotriva naturii in fosta URSS. Istoria tace in mintea comunistilor rusi contemporani.

Click aici pentru FOTOGALERIE.

1 Mai 2010. Mii de manifestanti comunisti, socialisti si anti-fascisti au demonstrat pe strazile Moscovei. Circa 3000 de moscoviti, membri sau nu ai Partidului Comunist, au iesit sa sarbatoreasca Ziua Internationala a Muncii alaturi de umbra lui Stalin. Asa cum veti vedea in imagini, in multime sunt deopotriva tineri si batrani, liceeni cu insigne sau pensionari ce tin poza conducatorului iubit aproape de suflet. Pe langa Stalin, au mai fost omagiati sambata Vladimir Ilici Lenin si Che Guevara, intr-o manifestatie considerata de televiziunea de stat drept cea mai de amploare din ultimii zece ani.

Trebuie sa tinem cont totusi de faptul ca aceeasi televiziune de stat a pastrat o tacere adanca asupra manifestatiei similare a opozitiei democratice, depre care cititi mai jos.

"Oamenii muncii nu au alta arma in afara de unire, numai asa pot forta autoritatile sa le asculte cererile", a declarat liderul Partidului Comunist, Ghenadi Ziuganov, pentru Reuters. "Locuri de munca, modernizare reala, de asta avem nevoie, nu de vorbe. Avem nevoie de lupta impotriva coruptiei si impotriva hotilor", a conchis el.

Putin este Stalin, Putin este Brejnev!

In cadrul manifestatiei democratilor din capitala rusa, sute de opozanti ai lui Vladimir Putin l-au comparat pe actualul premier cu [mai sus-mentionatul] Stalin. Este vorba de un eveniment rar - autoritatile aproba pentru prima data de un 1 Mai o demonstratie a opozitiei democratice, pro-occidentale, din care face parte si campionul de sah Gary Kasparov. "Putin este Stalin, Putin este Brejnev, Rusia fara Putin!", a scandat multimea, care il acuza ca, in timpul mandatului de presedinte (2000-2008), a redus dizidenta la tacere, a limitat drepturi esentiale si a falsificat alegerile pentru cel de al doilea mandat.

Demonstrantii, ce au acoperit grupe la fel de variate de varsta ca si in cazul comunistilor, cer alegeri corecte si demisia lui Putin, care si-a pastrat maximum de putere prin desemnarea lui Dmitri Medvedev ca succesor si arogarea actualei functii de prim-ministru. In aceasta calitate, spun oponentii sai, Putin a scufundat economia sub linia de plutire, prin politici rigide comparabile cu cele promovate sub conducerea lui Leonid Brejnev.

Si, pentru ca tot l-am pomenit pe fostul lider sovietic, o caricatura ce ii surprindea pe Brejnev si pe Vladimir Putin intr-un sarut pasional, a disparut rapid din mainile unui activist democrat, intr-o interventie fulger a fortelor de ordine, mai vigilente decat fotoreporterii aflati la fata locului.

Ceea ce experienta si istoria ne invata este ca oamenii si guvernele nu au invatat niciodata nimic din istorie si nici nu au actionat conform principiilor. - George Wilhelm Friedrich Hegel