Proiectul de lege francez care interzice vălul musulman niqab sau burqa, ce acopera in intregime fata femeilor, presupune pedeapsa cu inchisoarea de un an si amenzi uriase pentru cei care forteaza femeile musulmane sa le poarte, arata o versiune a proiectului, potrivit AFP, care citeaza publicatia Le Figaro. Parlamentul francez urmeaza sa dezbata legea in iulie.

Cele care poarta burqa (costumul musulman care acopera corpul in intregime, avand o panza in dreptul ochilor) sau niqab (vălul care lasa loc doar pentru a privi) vor fi amendate cu 150 de euro, dar cei care le forteaza sa faca acest lucru vor fi sanctionati cu o amenda de 15.000 de euro si un an in inchisoare, considerandu-se ca in cele mai multe cazuri, femeile sunt victime.

"Nimeni nu poate purta in public haine care sunt destinate sa acopere fata," spune textul legii.

Presedintele Nicolas Sarkozy, care considera ca burqa si niqab-ul sunt impotriva valorilor franceze si denigreaza femeile, a transmis Parlamentului, luna aceasta, sa adopte o astfel de lege, desi Consiliul de Stat a atentionat ca ar putea sa fie neconstitutionala.

Se estimeaza ca 1.900 de femei musulmane in Franta poarta un astfel de văl, iar criticii guvernului sustin ca astfel de masuri pun mai multa presiune pe comunitatile musulmane care se straduiesc sa se integreze.

Camera inferioara a parlamentului din Belgia a adoptat joi o lege care interzice purtarea acestor doua tipuri de văl islamic. Daca legea este votata si de Senat, Belgia ar putea deveni prima tara europeana care interzice burqa si niqab-ul.