Mediul de afaceri chinez s-a aratat interesat deja de investitii in proiecte de infrastructura si cooperare economica cu Romania, insa intentiile au ramas suspendate in nori. In cei de cenusa vulcanica. Delegatia economica romanesca, condusa de ministrul Adriean Videanu, ce trebuia sa fie la Shanghai inaintea deschiderii Expo 2010, n-a mai ajuns. Singurii reprezentanti ai ministerului Economiei sunt cei din reprezentantele economice de la Beijing, Shanghai si Hong Kong.

Scopul declarat al participarii Romaniei la Expo 2010 este atragerea de investitii chineze in Romania, o intensificare a colaborarii economice si contracte semnate de companiile romanesti. Iar primul pas a fost zadarnicit de norul de cenusa vulcanica care a dus la anularea venirii in Shanghai a unei delegatii economice din care sa faca parte reprezentanti ai Ministerului Economiei, dar si ai mediului de afaceri.

Lipsa unor interlocutori insa nu i-a descurajat pe oamenii de afaceri chinezi, care i-au abordat pe reprezentantii Romaniei din echipa de organizare a participarii la Expo 2010 si si-au exprimat interesul pentru investitii in proiecte de infrastructura.

Ministerul Economiei nu a reusit insa sa comunice o lista a companiilor care vor fi prezente la evenimentele ce se vor desfasura in cadrul expozitiei, adica 4 misiuni economice si trei minitarguri, desi cel putin pentru prima vizita, cea reprogramata pentru luna iunie, se stia clar ca vor fi si reprezentanti ai mediului de business.

De altfel, inaugurarea pavilionului Romaniei se va face in prezenta comisarului general pentru participarea la expozitie, Ferdinand Nagy, dar fara participarea unei alte oficialitati romane.

Autoritatile chineze nu au lansat o invitatie oficiala sefilor de stat la ceremionia de deschidere, insa inaltii oficiali care s-au aflat - cu diferite pretexte in China - vor fi prezenti. Printre ei, presedintele francez Nicolas Sarkozy, presedintele CE Jose Manuel Barroso si comisarul Karel de Gucht si-au facut agenda in asa fel incat sa fie in china in aceasta perioada.

In general, sefii de stat si de guvern vor fi prezenti la pavilioanele tarilor lor in ziua dedicata acestora. Presedintele Traian Basescu va face o vizita in China in preajma zilei Romaniei - aleasa pentru 29 iulie, de Ziua Imnului National - unde se va intalni cu presedintele chinez Hu Jintao, dupa care va ajunge la Shanghai. Ziua Romaniei va fi marcata de un forum economic organizat sub patronajul Presedintiei si de evenimente culturale.