Oamenii de stiinta ai armatei indiene studiaza un barbat in varsta de 82 de ani care sustine ca nu a mancat si nu a baut nimic de sapte decenii, hranindu-se exclusiv spiritual, relateaza cotidianul Daily Telegraph.

Prahlad Jani este monitorizat de sase zile, timp in care nu a consumat lichide sau mancare, fara sa dea semne de sanatate alterata din cauza foamei sau a deshidratarii. El se afla izolat intr-un spital din Ahmedabad, Gurajat, unde este monitorizat de o organizatie de cercetare din domeniul apararii din India, considerandu-se ca barbatul are o calitate care ar putea salva vieti.

Jani, care povesteste ca a plecat de acasa la varsta de sapte ani si a trait umbland ca un sadhu sau om sfant, este privit ca unul dintre acei oameni care traiesc exclusiv spiritual. El crede ca este tinut in viata de o zeita care ii da un elixir printr-o gaura in cerul gurii. Afirmatiile sale au fost sustinute de un doctor care este specializat in studiul oamenilor care cred ca poseda puteri supranaturale, dar au fost si condamnate de altii, care il considera un escroc.

Organizatia de cercetare si dezvoltare in domeniul apararii din India considera ca Jani ar putea sa ii invete cum sa ii ajute pe soldati sau pe victimele dezastrelor sa reziste mai mult fara mancare si fara apa, in conditii extreme.

"Daca se dovedeste a fi adevarat, va fi o descoperire uriasa din stiinta medicala," a declarat Dr G. Ilavazhaagan, director al unui institut de psihologie din aparare.

Observatia va continua timp de 15 zile, timp in care medicii se asteapta sa observe probleme ale muschilor, deshidratare, slabire si oboseala. Insa, deocamdata, barbatul pare sanatos si nu de semne de letargie.

Postul indelungat este o practica obisnuita in randul oamenilor religiosi din India, care poate ajunge si la opt zile, fara a fi insoti de efecte adverse. Cei mai multi oameni nu pot supravietui fara mancare mai mult de 50 de zile. Cea mai lunga greva a foamei a durat 74 de zile.

In 2003, Jani participat, 10 zile, la un experiment similar, timp in care urina i-a fost reabsorbita de organism. Observatiile au aratat insa ca barbatul a scazut in greutate in urma experimentului.