Intr-un interviu acordat presei daneze, in ajunul vizitei sale in aceasta tara, presedintele Rusiei, Dmitri Medvedev, a luat apararea tinerei democratii ruse si a recunoscut diferentele stilistice dintre el si premierul Vladimir Putin. Din punctul de vedere al sefului statului, scrie Kommersant, in procesul de asimilare a valorilor democratice, Rusia nu trebuie sa forteze lucrurile, luand-o inaintea lor.

Democratia rusa, a explicat Medvedev, „este inca foarte tanara, are numai 20 de ani si in procesul de dezvoltare, trebuie urmat cursul firesc al lucrurilor. Suntem pe cea mai de jos treapta a dezvoltarii democratiei. Nu am ajuns la nivelul democratiilor care au 150, 200, 300 de ani”, a afirmat el.

Explicand cuvintele prezidentiale, directorul Institutului pentru sisteme sociale, Dmitri Badovski, a estimat ca declaratia lui Medvedev nu „inseamna ca Rusia trebuie sa astepte 100 de ani pentru a parcurge acelasi drum”. Intrebat despre mitingurile si actiunile de protest „ale celor nemultumiti”, Medvedev a calificat aceste manifestari drept „o situatie absolut normala pentru orice tara democratica”. „Avem si noi, asa se intampla si in Danemarca, in alte tari europene, chiar in SUA”, a spus liderul de la Kremlin.

In ceea ce priveste anul electoral 2012, presedintele rus a afirmat ca „eu si Putin reprezentam aceeasi forta politica, impartasim pareri apropiate despre cum trebuie sa evolueze in ontinuare tara. Din acest punct de vedere, noi nu ne situam la capete opuse, situatie care ar fi exclus orice posibilitate de coordonare. Iar intre noi coordonarea si consultarea sunt chestiuni absolut necesare”, a explicat Medvedev, recunoscand, totodata, existenta unor diferente stilistice. „Exista diferente de nuanta privind dezvoltarea sistemului nostru politic, chiar daca amandoi suntem absolventii facultatii de drept a Universitatii din Sankt-Petersburg. Exista, de asemenea, si evidente diferente stilistice. Nici nu se putea altfel, slava Domnului, pentru ca toti oamenii sunt diferiti, toti au propriile lor viziuni si conceptii”.

„Diferenta dintre ei este determinata de diferenta dintre generatii. Pentru Putin, problema democratiei a insemnat intotdeauna o chestiune de restabilire a viabilitatii statului dupa o oarecare perioada de anarhie. Medvedev vede altfel lucrurile: crearea conditiilor unde dezvoltarea sistemului politic sa determine dezvoltarea pe mai departe a tarii”, a explicat Badovski.