"Implementarea unor programe de castrare (cu ingrijirea ulterioara a cainilor!) reprezinta singura solutie pentru a reduce in mod eficient si intr-o maniera umana numarul cainilor vagabonzi", a declarat pentru HotNews.ro Nadja Kutscher, coordonator de campanie in cadrul organizatiei PETA Deutschland. Comentand propunerea prefectului de Bucuresti, Mihai Atanasoaei, conform careia maidanezii din adaposturile speciale din capitala vor fi eutanasiati, daca nu sunt adoptati in termen de sapte zile, Kutscher a spus ca ea este "complet contraproductiva - nu e doar nemiloasa, dar si ineficienta si, pe termen lung, mai costisitoare". PETA si-a anuntat disponibilitatea de a colabora cu autoritatile romane pentru a rezolva problema cainilor vagabonzi.

Adrian Novac: Prefectul capitalei, Mihai Atanasoaei, a prezentat marti o propunere conform careia maidanezii din adaposturile speciale din Bucuresti vor fi eutanasiati, daca nu sunt adoptati in termen de sapte zile. Ce crezi: este aceasta solutia corecta pentru rezolvarea unei probleme ce divizeaza romanii de ani de zile?

Nadja Kutscher: O astfel de propunere nu ar fi rezolva in niciun fel problema cainilor vagabonzi. Suntem constienti ca exista o populatie numeroasa de caini fara stapan in Romania - animale fara stapan, infometate si bolnave pot fi intalnite pretutindeni. Cu toate acestea, indepartarea cainilor de pe strazi si uciderea lor nu este nici efectiva din punct de vedere economic si nici nu va rezolva problema pe termen lung. Voi oferi mai multe detalii pe masura ce raspund la intrebari.

A.N.: Multa lume se plange ca maidanezii sunt uneori foarte agresivi si ca exista un mare risc sa fii ranit sau chiar omorat de haitele de caini vagabonzi. Multi spun ca problema este "ori eu, ori cainele". Au acesti oameni o atitudine gresita sau abordarea lor e cea corecta?

N.K.: Desi multi dintre cainii vagabonzi sunt pur si simplu speriati si prefera sa fuga din calea oamenilor, pot exista situatii cand cainii infometati sau bolnavi sunt atat de disperati incat devin agresivi. Totusi, asa cum am spus la prima intrebare, indepartarea cainilor de pe strazi nu este o solutie eficienta. Stim ca unii oameni ar putea fi speriati de caini dar guvernul trebuie sa introduca politici care sa atace radacina problemei astfel incat oamenii sa poata dezvolta din nou o relatie bazata pe compasiune cu aceste animale minunate si inteligente.

A.N: Autoritatile estimeaza ca numarul cainilor vagabonzi din capitala Romaniei este de 100.000. Ce crezi ca ar trebui sa faca autoritatile pentru a reduce numarul lor?

N.K.: Singura solutie eficienta pe termen lung pentru a reduce populatia prea numeroasa de caini vagabonzi este adoptarea unui program de genul "Castrat si eliberat". Maidanezii trebuie prinsi cu mare grija, castrati si - dupa o perioada de refacere - dusi pe teritoriul lor, unde sa fie ingrijiti continuu (de exemplu, prin infiintarea de locuri unde pot fi hraniti). Acolo unde acest lucru nu este posibil (spre exemplu, in centrele oraselor cu trafic intens), animalele trebuie duse in spatii sigure si ingrijite in mod similar. Ingrijirea pe termn lung este importanta in acest caz: nu este posibil sa duci pur si simplu cainii in afara oraselor. Acest lucru ar fi la fel de brutal deoarece multe animale ar muri de foame).

Desigur, adaposturi bine conduse unde cainii pot fi adoptati sunt o solutie pe termen scurt, deoarece ajuta unele animale sa-si gaseasca o locuinta noua. Dar din cauza ca majoritatea adaposturilor, in tari cum este si Romania, au o rata scazuta de adoptie, solutia se gaseste cu adevarat in alta parte - si anume in reducerea populatiei de caini pe termen lung. Adaposturile n-ar trebui in niciun caz sa fie locuri unde cainii sa fie pastrati ani de zile pana cand mor!

o organizatie de aparare a drepturilor animalelor * a fost infiintata in 1980, iar sediul sau central se afla in Norfolk (Virginia) * PETA are filiale in mai multe tari, inclusiv in Germania, avand peste doua milioane de membri * sloganul sau este: "animalele nu sunt ale noastre ca noi sa le mancam, purta ca haine, sa facem experimente pe ele sau sa le folosim ca mijloc de distractie" * asociatia este cunoscuta pentru campaniile sale, deseori violente, impotriva fermelor de animale, a vedetelor care poarta blanuri, ale experimentelor facute pe diferite animale

People for the Ethical Treatment of Animals (PETA)

A.N.: Anul trecut, peste 11.000 de oameni au fost muscati de caini in Bucuresti, iar 7.571 de persoane au fost muscate de maidanezi. Tratamentul medical pentru cei muscati de caini fara stapan a totalizat 1.3 milioane de euro in 2009. De asemenea, ingrijirea anuala a tuturor cainilor vagabonzi in Bucuresti ar costa 34 de milioane de euro. Sunt o gramada de bani pe care Bucurestiul nu-i are. Exista vreo solutie pe care o pot folosi autoritatile in situatia de fata: o multime de maidanezi si putin bani la dispozitie?

N.K.: Aceasta este exact problema: pentru ani de zile, o gramada de bani au fost investiti in indepartarea cainilor in loc ca fondurile sa fie folosite pentru a rezolva problema reala! Exista o multime de programe "Castreaza si elibereaza" in diferite tari, unde populatiile de caini au fost reduse cu succes in doar cativa ani. Daca administratiile locale implementeaza astfel de programe cu sprijinul asociatiilor de animale din zona, acest lucru ar duce la economisirea de foarte multi bani. Chiar si OMS (Organizatia Mondiala a Sanatatii) confirma faptul ca daca maidanezii sunt indepartati dintr-un loc, durata de viata a celorlalte animale in acea zona creste!

A.N.: Proiectul propus de prefect prevede conditii mai stricte pentru adoptarea de caini vagabonzi. Daca cineva vrea sa adopte mai mult de doi caini, trebuie sa dovedeasca ca are veniturile si spatiul necesar. Insa multi dintre acesti caini ajung din nou pe strada deoarece oamenii fie n-au bani, fie nu mai sunt dispusi sa-i ingrijeasca. Cresterea unui caine este evident si o problema de educatie, nu? Cum pot fi oamenii educati ca sa aiba grija de animalele de pe strazi?

N.K.: Este in mod evident important sa educi oamenii in legatura cu ingrijirea corecta a cainilor. Este absolut barbar sa tii cainii legati in curti, in gradini sau in cotete. Nimeni nu doreste ca maidanezii sa traiasca mizerabil - ei merita o viata buna. Cel mai important lucru este ca oamenii care sunt dispusi si capabili sa ingrijeasca un caine sa nu-l cumpere niciodata de la un crescator sau de la magazin, ci sa adopte un caine fara stapan si - iar acest lucru nu poate fi repetat indeajuns! - sa-l castreze. Cand am fost in Romania, am intalnit o multime de proprietari de caini care-si iubeau cu adevarat animalele, insa nu constientizau faptul ca, din cauza ca nu ii castrau, provocau si mai multa suferinta animalelor.

A.N.: Proiectul este sprijinit de multi, insa este si criticat de o parte dintre bucuresteni si de ONG-uri care afirma ca o solutie suficienta pentru a reduce populatia de caini vagabonzi este castrarea cainilor. Altii afirma insa ca aceasta solutie nu-i va face pe caini mai putin agresivi. Ce parere ai despre castrarea animaleor: va rezolva ea problema mai mare?

N.K.: Asa cum am zis si inainte, implementarea unor programe de castrare (cu ingrijirea ulterioara a cainilor!) este singura si unica solutie pentru a reduce in mod eficient si intr-o maniera umana numarul cainilor vagabonzi.

A.N.: Romania nu este singura tara din lume care are o astfel de problema. Care crezi ca a fost cea mai buna solutie adoptata de vreo tara pentru a rezolva problema cainilor vagabonzi?

N.K.: E adevarat, sunt multe tari care au populatii prea mari de animale fara stapan (nu doar caini). De exemplu, PETA Germania lucreaza in mod activ in Turcia de cativa ani pentru a usura suferintele animalelor fara stapan. De asemenea, lucram in prezent in Germania pentru a reduce populatia de pisici fara stapan. Studiile de caz dovedesc ca programele de tipul "Castreaza si elibereaza" sunt singura modalitate eficienta, economica si nedaunatoare animalelor pentru a rezolva problema. Aceasta este valabila in cazul tuturor tarilor!

A.N.: Care e opinia PETA fata de propunerea prefectului de Bucuresti? Este ea necesara? E morala?

N.K.: O astfel de lege este complet contraproductiva - asa cum am spus inainte, nu e doar nemiloasa, dar si ineficienta si, pe termen lung, mai costisitoare, putand sa duca la cresterea populatiei actuale de caini fara stapan. Indepartarea cainilor de pe strazi si uciderea lor reprezinta un cerc vicios care poate fi eliminat doar prin masuri umane si eficiente, precum programele "Castreaza si elibereaza".

A.N.: Multi sustin ca Romania nu poate rezolva ea singura problema cainilor vagabonzi. Ar avea PETA, de exemplu, o strategie pentru a ajuta autoritatile romane sa rezolve aceasta chestiune?

N.K.: Daca Romania vrea sa atace radacina acestei probleme, am fi bucurosi sa trimitem municipalitatilor informatii despre cum ar putea sa actioneze mai bine. Exista multe organizatii in Romania care ar putea ajuta la nivel local. Aceasta este o oportunitate unica ca Romania sa-si dovedeasca nu doar compasiunea, dar si sa arate altor tari cum programe bine implementate pot rezolva in mod eficient o astfel de problema.

Citeste aici mai multe despre PETA Deutschland.

Citeste aici mai multe despre PETA US si aici despre pozitia asociatiei fata de eutanasiere.