Ministrul de externe din Singapore a declarat luni ca mandatul international de arestare emis pe numele diplomatului Silviu Ionescu a fost suspendat, in urma unor neintelegeri de interpretare a unui articol din Conventia de la Viena a Drepturilor Diplomatice intre autoritatile din Singapore si cele din Romania, scrie cotidianul singaporez Straits Times in editia electronica.

Potrivit ministrului George Yeo, Romania a trimis vineri o nota diplomatica in care precizeaza ca fostul ambasador Silviu Ionescu se bucura in continuare de imunitate diplomatica in cazul accidentului din 15 decembrie.

"Se pare ca Romania sustine ca Ionescu se afla in misiune oficiala la momentul accidentului si noi nu intelegem cum ar fi posibil asa ceva," a declarat Yeo luni in parlament, cand a fost intrebat despre caz.

Yeo a spus ca mandatul international de arestare a fost suspendat pe motivul ca autoritatile romane interpreteaza diferit un articol din Conventia de la Viena a Drepturilor Diplomatice. Potrivit guvernului din Singapore, in baza Articolului 39, un diplomat isi pierde imunitatea pentru activitati private in momentul in care isi paraseste postul in tara in care se afla, ceea ce inseamna ca Ionescu nu beneficia de imunitate cand se afla la volanul masinii.

Anchetatorii din Singapore au stabilit ca Ionescu se afla la volanul autoturismului care a lovit trei persoane pe 15 decembrie, dintre care una a decedat ulterior. Interpolul a emis un mandat international pe numele sau, care solicita oricarui stat urmarirea si arestarea sa, in vederea extradarii.

"Romania este stat membru al Uniunii Europene care se mandreste pe reputatia sa de comuntiate de valori. Bucurestiul intelege ca se afla in joc mai mult decat reputatia Romaniei si ca trebuie sa se ridice la standardele inalte ale UE", a adaugat Yeo.