Partidul de centru-dreapta Fidesz, condus de fostul premier Viktor Orban, a castigat 263 de mandate in parlament in urma celui de-al doilea tur de scrutin al alegerilor, depasind numarul de 258 necesare pentru a forma singur guvernul. Drept consecinta, socialistii pierd puterea dupa 8 ani, iar Orban poate forma primul guvern al unui partid unic din istoria post-comunista a Ungariei, scrie Reuters.

Socialistii au obtinut 59 de mandate in viitorul parlament, in timp ce partidul de extrema dreapta Jobbik va ocupa 47, conform rezultatelor preliminare. Partidul liberal LMP completeaza celelalte 16 locuri ramase.

Fidesz va putea astfel sa imbunatateasca administratia locala, sa modifice legea electorala, chiar si constitutia. Totodata, se asteapta ca noul guvern sa simplifice obinerea cetateniei duble pentru milioanele de etnici maghiari din tarile vecine cu Ungaria. Analistii preconizeaza ca viitoarea guvernare va avea o influenta pozitiva asupra monedei nationale si asupra pietelor locale, insa investitorii isi doresc sa sa vada noile planuri economice puse repede in aplicare.

Fidesz a promis sa creeze locuri de munca, sa scada taxele si sa reduca birocratia pentru a revitaliza economia Ungariei. Noul partid de guvernamant doreste si noi acorduri de imprumut cu Fondul Monetar International si Uniunea Europeana, organisme care au salvat Ungaria de la colaps financiar in 2008. Actualul acord expira in octombrie, iar Fidesz va dori sa negocieze pentru un deficit bugetar mai mare, prevedere pe care FMI o va accepta doar in prezenta unui plan concret pentru reforme structurale, conform analistilor.

"Astazi, la urne, a avut loc o revolutie. Poporul maghiar a desfiintat un regim oligarhic care a abuzat de putere si a instalat un nou regim, un regim al uniunii nationale", a declarat Orban in fata a aproximativ 4.000 de sustinatori stransi in centrul Budapestei.