Ministerul britanic al Afacerilor Externe a prezentat scuze Vaticanului, dupa publicarea unui document oficial care sugera ca Papa ar putea sa lanseze, in cadrul vizitei pe care o va efectua in Regat in septembrie, propria sa marca de prezervative, sub numele Benedict, si sa binecuvanteze casatoria a doi homosexuali, relateaza AFP.

Documentul, publicat de Sunday Telegraph, recomanda ca posibila activitate a Papei in Marea Britanie inaugurarea unei clinici pentru avorturi si chiar ... un duet cu Regina. Documentul reprezinta, de fapt, o lista de masuri menita a face din deplasarea Papei, in perioada 16 - 19 septembrie, "vizita ideala".

Foreign Office prezinta acum scuze Vaticanului pentru acest text, pe care il caracterizeaza drept "stupid", precizand ca autorul textului, un tanar angajat, a fost mutat din departament.

Documentul precizeaza ca ideile prezentate in acest memo sunt rezultatului unui brainstorming si ca unele dintre acestea sunt "trase de par".

"Este vorba in mod clar de un document stupid care nu reprezinta in niciun caz pozitia Foreign Office sau a guvernului britanic", a subliniat un purtator de cuvant al ministerului de Externe.

Ministrul Afacerilor Externe, David Miliband, este "ingrozit" de acest text, a precizat purtatorul de cuvant. Ambasadorul britanic la Vatican, Francis Campbell, s-a intalnit cu mai multi oficiali ai Sfantului Scaun pentru a prezenta scuzele Londrei.

Vizita Papei Benedict al XVI-lea in Marea Britanie este prima vizita oficiala a unui sfant parinte in aceasta tara, in conditiile in care Ioan Paul al II-lea nu a efectuat decat o vizita pastorala in Regat, in 1982.