Presedintele interimar al Republicii Moldova, Mihai Ghimpu, a anuntat sambata ca nu va merge la Moscova, cu ocazia aniversarii Zilei Victoriei, transmite Unimedia.md. "Le-am spus liderilor AIE: daca merg ostasii la Moscova, nu voi merge eu", a declarat Ghimpu, dupa ce, vineri, majoritatea membrilor Aliantei pentru Integrare Europeana au decis ca militarii moldoveni sa participe la parada militara din 9 mai de la Moscova.

"Cum sa particip la parada alaturi de armata care ne-a adus comunismul, a organizat foametea si ne-a deportat in Siberia? Astazi ea se afla in cetatea lui Stefan cel Mare. Aceasta armata a stat si la baza formarii Transnistriei", a declarat Mihai Gimpu la Radio Vocea Basarabiei.

"Am primit anterior din partea presedintelui Rusiei o invitatie de a participa la parada de la Moscova. Atunci nu era nici vorba de participarea ostasilor moldoveni la aceasta parada", declara presedintele Parlamentului, adaugand ca la Moscova, pe 9 mai, "se vor aduna invingatorii, iar noi nu avem ce sa cautam acolo".

In urma cu o zi, in cadrul Aliantei pentru Integrare Europeana s-a luat decizia ca soldatii moldoveni sa participe la parada militara din Piata Rosie din Moscova, in cadrul festivitatilor consacrate implinirii a 65 de ani de la sfarsitul celui de-al Doilea Razboi Mondial. "Este decizia Aliantei. Nu pot sa nu ma supun deciziei comune", spunea vieneri Ghimpu, citat de Unimedia.

Anterior, autoritatile de la Chisinau au anuntat ca militarii moldoveni nu vor participa la parada din 9 mai, din considerente financiare, precum si din lipsa de timp pentru pregatire.Totodata, presa rusa specula un posibil scandal diplomatic intre Chisinau si Moscova privind neparticiparea la parada, intrucat refuzul Moldovei ar fi fost cauzat de faptul ca Romania n-a fost invitata.