O echipa de chirurgi spanioli sustine ca a efectuat cu succes primul transplant complet de fata. Operatia a fost efectuata pe un tanar de 30 de ani care a primit piele noua, muschi, nas, buze, maxilare, un nou set de dinti, pometi si chiar cerul gurii, dupa ce a fost desfigurat in urma unui accident suferit acum cinci ani. Operatia a fost sustinuta de 30 de medici chirurgi, anestezisti si asistenti la spitatul Vall d-Hebron din Barcelona si a durat 24 de ore. Pacientul, care a dorit sa ramana anonim, s-a impuscat accidental in urma cu cinci ani si a trait cu grave deficiente ale fetei, fiind in imposibilitatea de a se hrani, vorbi sau respira singur, informeaza CNN.

Inainte de transplantul complet de fata, barbatul mai suferise noua operatii estetice, in urma carora putea doar sa respire si sa se hraneasca prin intermediul unor tuburi ajutatoare, fara sa poata vorbi.

La o saptamana dupa operatie, pacientul a cerut sa se priveasca pentru prima oara in oglinda, declarand ulterior ca este satisfacut de rezultat. Medicii au declarat ca pacientul a trecut prin numeroase teste psihologice, inainte de operatie pentru a determina daca va fi capabil sa se obisnuiasca cu ideea unui chip complet nou. Echipa de chirurgi a precizat ca noul chip al barbatului nu seamana cu cel al donatorului, decedat intr-un accident de masina.

Medicii declara ca barbatul a asimilat foarte bine fiecare parte organica, insa va ramane in spital in urmatoarele doua luni, pentru refacere.

Transplantul facial efectuat de spanioli este similar cu un transplant de fata aproape total, realizat in 2008, in Cleveland, Ohio, pe o femeie, care a fost impuscata in fata.

Cazul spaniol este unul mai complex, a declarat Neil Huband, un purtator de cuvant al echipei britanice de cercetare de la Royal Free Hospital din Londra. Echipa de medici a folosit in timpul operatiei plastic si tehnici de microchirurgie, la fel ca si in cazurile precedente, si au decis sa finalizeze un transplant de fata total, deoarece structura fetei barbatului era extrem de afectata.

Pana acum, la nivel mondial au mai fost sustinute 10 operatii de transplant facial, insa niciunul total. Primul transplant partial de fata a fost realizat pe o femeie in Franta in 2005. Alte operatii asemanatoare au fost efectuate in Statele Unite si China, precum si in alte spitale din Spania, Valencia si Sevilla.

Cercetatorii britanici au declarat ca operatia realizata de medicii spanioli reprezinta cel mai complex transplant facial efectuat vreodata, insa s-au aratat rezervati cu privire la recunoasterea transplantului ca fiind unul total.