Episcopul belgian al orasului flamand Bruges a demisionat vineri dimineata, dupa ce a recunoscut ca a abuzat sexual un baiat in urma cu cativa ani, potrivit Bisericii Romano Catolice din Belgia, citata de AFP. Vaticanul a anuntat ca Papa Benedict al XVI-lea i-a acceptat demisia episcopului Roger Vanghelwe.

"Inainte sa fiu episcop si ulterior, pentru o perioada de timp, am abuzat sexual un tanar apropiat mie. Victima este inca speriata", a spus Vaghelwe, intr-o scrisoare citita reporterilor de un oficial al Bisericii.

Capul Bisericii Catolice din Belgia, Andre-Joseph Leonard, a declarat ca membrii bisericii sunt constienti ca acest fapt va genera o criza de incredere in randul comunitatii. Un alt oficial a declarat ca nu au existat indicii legate de activitatea lui Vanghelwe.

Biserica a facut apel la toti cei care au savarsit astfel de fapte sa marturiseasca si a indemnat victimele sa faca plangeri.

Joi, episcopul german din Augsburg a demisionat dupa ce a fost acuzat ca a batut mai multi minori la o casa catolica pentru copii, in anii 1970-1980. Papa a mai admis saptamana aceasta demisiile a doi episcopi, unul din Irlanda si altul din Statele Unite, dupa ce miercuri a declarat ca Biserica "ia masuri" impotriva abuzurilor facute de preoti asupra copiilor.

Un american a dat in judecata joi Vaticanul si pe Papa Benedict al XVI-lea pentru abuzuri sexuale.