Acordul convenit de presedintii Dmitri Medvedev si Viktor Ianukovici, in baza caruia Kievul a obtinut o reducere cu 30% a pretului la gaze naturale, iar Moscova prelungirea pana in 2042 a contractului de stationare a Flotei din Marea Neagra in Crimeea, i-a luat prin surprindere nu numai pe cetatenii de rand, dar si pe politicieni si reprezentanti ai puterii ucrainene.

Deputati ai Radei Supreme au dezvaluit pentru Nezavisimaia Gazeta faptul ca pana in ultimul moment partea rusa a insista pe modificarea formatului intalnirii si o ordinii de zi a negocierilor dintre cei doi sefi de stat. "Cu toate ca acordurile privind flota si gazele naturale fusesera dezbatute din timp, pana miercuri nu s-a pus problema unei adoptari 'la pachet' si in regim de urgenta a acestor documente", a recunoscut o sursa din anturajul presedintelui ucrainean.

Potrivit acestuia, in situatia creata, Ianukovici nu a avut spatiu de manevra, graba nepermitand o definitivare a aspectelor juridice ale problemei. De altfel, expertii ucraineni afirma ca documentele semnate de sefii de stat pot fi anulate din cauza neconcordantei lor cu textul Constitutiei.

La conferinta de presa de joi seara, Ianukovici a vorbit despre starea deplorabila a economiei nationale, subliniind ca Ucraina a platit „cel mai ridicat pret la gaze din Europa”, pentru ca asa stipulau acordurile semnate la inceputul anului trecut de Iulia Timosenko. "A fost un pret imposibil de sustinut. Acest pret ar fi trebuit reflectat in costul serviciilor comunale si in tarife, in pretul la toate produsele de consum, la paine. Industria noastra chimica si-a pierdut competenta, ea trebuia sprijinita", a explicat presedintele, mentionand ca „negocierile au durat destul de mult si au fost foarte dificile”.

De fapt, comenteaza NG, el a recunoscut ca la Harkov rusii si-au aparat cu succes interesele, iar partea ucraineana nu a avut spatiu de negocieri. In ceea ce priveste Flota rusa, expertul Serghei Taran a declarat ca, prin decizia lui, Ianukovici „a adancit prapastia din interiorul societatii. Ucraina occidentala se va opune categoric prelungirii perioadei de stationare a flotei. Cea rasariteana este pentru. Iar aceasta discrepanta va deveni baza viitoarelor crize politice”, a spus analistul.

Pe de alta parte, a continuat el, presedintele ucrainean, ales de o jumatate din populatia tarii, a pierdut pentru totdeauna posibilitatea de a obtine sustinerea celeilalte jumatati a societatii. In opinia expertului, partea rusa a subrezit intentionat pozitiile presedintelui ucrainean, pentru a obtine controlul asupra unei regiuni de o importanta strategica.

Kommersant - opozitia nu va bloca ratificarea acordului

Cotidianul Kommersant nu crede ca opozitia ucraineana va impiedica ratificarea acordului de prelungire a contractului de stationare a Flotei ruse in Crimeea. Curtea constitutionala a Ucrainei nu a gasit neconcordante intre textul acordului si cel al Constitutiei. Altfel spus, Curtea i-a privat de argumente pe criticii presedintelui Viktor Ianukovici.

In acelasi timp, estimeaza Kommersant, Ianukovici s-a pozitionat la carma unei puternice ofensive administrative impotriva opozantilor, anuntand deschiderea mai multor anchete penale impotriva fostului guvern, suspectat de furt din banii statului.

Putin: reducerea pretului pentru Ucraina este o exceptie

Reducerea pretului la gaze pentru Ucraina reprezinta o exceptie, a declarat premierul rus, Vladimir Putin, rugandu-i pe ceilalti parteneri comerciali sa nu deranjeze Moscova cu solicitari similare.

Putin a calculat ca Ucraina va economisi miliarde de dolari. Dar nici Moscova nu mai avea unde sa-si parcheze flota militara, scrie RBK. Putin crede ca esentialul nu rezida in banii economisiti de Ucraina sau pierduti de Rusia, in gazele oferite la un pret redus sau in flota care va putea ramane in Crimeea pana in 2042.

Esentiala, a subliniat prim ministrul rus, este increderea reciproca, sentimentul de siguranta. Dar, s-a grabit Putin sa aduage, partea rusa a oferit un avantaj vecinilor sai.

"Este vorba despre zeci de miliarde de dolari. Mijloace care vor fi considerate drept factura pentru stationrea flotei incepand cu 2017". Din acel moment, Rusia va fi nevoita nu numai sa majoreze chiria pentru baza de la Sevastopol, dar va trebui sa achite cu „bani vii”. Totusi, a asigurat Putin, „Gazprom si actionarii lui nu vor avea de sufierit de pe urma diplomatiei ucraineano-ruse. Reducerea va fi platita din buget".