Dupa ce au atacat site-ul cotidianului britanic The Daily Telegraph, hackeri romani care s-au autodenumit "Securitatea nationala romana" au atacat si site-ul cotidianului francez Le Monde. Pe 19 aprilie, in locul anumitor pagini de pe site-ul francez aparea drapelul romanesc, insotit de urmatoarele fraze amenintatoare:

"Aceasta nu este o miscare de rezistenta, de protest sau de revolta. (…) Tiganii nu sunt romani. Nu ei sunt cei care au scris istoria. Cand vorbiti de compatriotii nostri, incetati sa-i numiti Tigani pe romani. Noi am respectat Franta, respectati si voi Romania", transmite publicatia Le Courrier International.

Atacurile informatice vin intr-un context delicat pentru imaginea romanilor in strainatate, comenteaza jurnalistii din Hexagon, care fac referire si la emisiunea de pe postul public France 2, care a ironizat asa-zisul salut romanesc. HotNews.ro a relatat luni ca, intr-o emisiune TV, umoristul Jonathan Lambert a facut un joc de cuvinte intre "Salutul Roman" si noul "Salut Romanesc" - "S'il vous plait, Messieurs, Mesdames!", rostit aplecat, cu mana intinsa si pe un ton rugator. Dupa un schimb de replici taioase la adresa romanilor intre realizatorul emisiunii si umorist, realizatorul a adaugat: "O sa ne trezim cu Ambasada Romaniei pe cap".

In urma cu o zi, ambasada Romaniei la Paris a transmis trei scrisori de protest cerand prezentarea de scuze si aplicarea de sanctiuni dupa prezentarea la un post public de televiziune francez a "salutului romanesc" - executat cu palma intinsa, in semn de cersit.