Militarii moldoveni nu vor participa la parada militara cu ocazia aniversarii Zilei Victorie in 9 mai, la Moscova, insa nu exista riscul niciunui conflict diplomatic intre R. Moldova si Federatia Rusa, asa cum scria luni Kommersant. Potrivit Timpul, care citeaza purtatorul de cuvant al Ministerului moldovean al Apararii, motivul neparticiparii la parada este unul financiar. Insa delegatia oficiala R. Moldova, condusa de presedintele Mihai Ghimpu, va fi prezenta la ceremonie.

Presa rusa scria luni despre un posibil scandal diplomatic intre Chisinau si Moscova privind neparticiparea la parada din 9 mai, de Ziua Victoriei, intrucat refuzul Moldovei ar fi fost cauzat de faptul ca Romania n-a fost invitata. Kommersant gasea neplauzibil motivul financiar al neparticiparii, aratand ca Federatia Rusa ar fi suportat cheltuielile pe care le presupunea prezenta a 70 de militari moldoveni la parada de la Moscova.

"Partea rusa se angajase sa suporte numai cheltuielile de cazare si asigurarea medicala a militarilor. Iar ministerul nostru urma sa acopere cheltuielile ce tin de confectionarea uniformei de parada, calatoria tur-retur cu trenul, plata diurnei - cate 8 USD pentru fiecare soldat timp de aproape doua saptamani (inclusiv perioada pentru repetitii) si perfectarea pasapoartelor pentru cei care nu le au. Costurile estimative se ridicau la circa 400 mii de lei, cheltuieli neprevazute in bugetul nostru auster", a explicat putatorul de cuvant al Ministerului Apararii din Moldova.

Refuzul se refera insa doar la cei 70 de militari invitati sa defileze alaturi de soldatii rusi si nu la delegatia de 8 persoane despre care vorbea Kommersant, o delegatie care va fi condusa de presedintele Gimpu si care va fi prezenta la Moscova. Mai mult, deplasarea acestora la Moscova ar fi compromis ceremoniile programate la Chisinau cu aceeasi ocazie.

Potrivit Timpul, presedintele Ghimpu a spus presei, inca de sambata, ca va merge la Moscova la aniversarea Zilei Victoriei. „Eu voi participa! Daca participa presedintele, pai cum se poate de spus ca Moldova nu participa? Eu voi participa la reuniunea informala CSI (din 8 mai - n.r.) si la parada voi fi", a spus Ghimpu.