In prezent nu exista vreun semn care sa indice ca activitatea vulcanului Eyjafjallajökull, a carui eruptie a provocat haos in traficul aerian din Europa, s-a intensificat, in timp ce norul de cenusa s-a diminuat in mod evident, sustin expertii, citati de AFP. "Nu observam o intensificare a activitatii vulcanului", a declarat marti geofiziciana Sigrun Hreinsdottir, de la Universitatea din Islanda.

"Inca suntem martorii unei contractii a vulcanului, lucru care este intotdeauna un semn bun. M-as ingrijora daca am vedea o expansiune a vulcanului, insa observam ca el isi reduce activitatea", a afirmat Hreinsdottir.

Ea s-a declarat "foarte surprinsa" ca Serviciul National de Trafic Aerian din Marea Britanie (NATS) a anuntat luni seara ca eruptia s-a intensificat si ca un nou nor de cenusa se indreapta spre Marea Britanie.

Pe de alta parte, un expert din cadrul Biroului meteorologic islandez a afirmat ca e evident ca vulcanul arunca in aer mult mai putina cenusa. "Daca va exista cenusa detectata deasupa Angliei in aceasta seara, ea trebuie sa fie din cea aruncata de vulcan cu 24 de ore inainte", a declarat Gudrun Nina Petersen.