Traficul aerian european, paralizat de norul de cenusa vulcanica provenit din Islanda, revine treptat la normal. Marti se vor redeschide si aeroporturile din Marea Britanie, Danemarca, Belgia si Elvetia.

Marea Britanie isi va redeschide marti spatiul aerian dupa diminuarea semnificativa a impactului norului de cenusa vulcanica din Islanda, relateaza SkyNews. Compania Nats, responsabila pentru controlul traficului aerian, a anuntat ca restrictiile pentru Scotia si pentru anumite parti din nordul Angliei vor fi ridicate la ora locala 7:00 (9:00 ora Romaniei), in timp ce zona de sud va fi redeschisa la ora locala 18:00 (20, ora Romaniei). Aeroporturile isi vor desfasura apoi activitatea timp de 24 de ore pe zi, pana cand situatia va reveni la normal.

Danemarca si-a deschis luni la ora 8 GMT spatiul aerian de deasupra limitei de 11.000 de metri, permitand tranzitul aeronavelor in aceasta zona. Aeroporturile au ramas insa inchise pana marti la ora 0 GMT, conform Reuters.

Belgia isi mentine spatiul aerian inchis pana la marti la ora 6:00 GMT. Dupa aceasta ora, unele avioane vor putea ateriza pe aeroporturile belgiene, iar dupa 12:00 GMT vor incepe si decolarile, scrie Reuters.

Elvetia nu isi va deschide aeroporturile pana marti la ora 6:00 GMT, desi spatiul sau aerian este deschis pentru tranzit deasupra altitudinii de 6.400 metri, conform Reuters.

Update:

Autoritatea britanica pentru controlul traficului aerian, NATS, a afirmat ca un nou nor de cenusa vulcanica ar putea ajunge deasupra Marii Britanii. Ora redeschiderii aeroporturilor din Scotia ramane 6:00 GMT, insa situatia aeroporturilor din Irlanda de Nord este acum neclara, relateaza AFP.

Desi programul reluarii traficului aerian din Regatul Unit nu va fi deocamdata modificat in mod esential, NATS afirma ca situatia se poate schimba in timpul noptii.