Norul de cenusa vulcanica din Islanda, care a afectat traficul aerian din Europa, in ultimele 40 de ore este imprevizibil conform lui Magnus Tumi Gudmundsson, profesor de geofizica la Universitatea din Islanda, citat de EuroNews.

Conform acestuia, "nu exista variante simple in acest caz: eruptia s-ar putea opri maine, dar ar putea continua sa afecteze traficul aerian timp de mai multe saptamani sau luni".

Norul de cenusa care a provocat haos pe aeroporturile din Europa se apropie de nord-vestul Romaniei, avertizeaza meteorologii. Specialistii sustin totusi ca nu exista motive de ingrijorare, pentru ca norul se afla la inaltimi foarte mari iar concentratia este din ce in ce mai slaba.

"Din estimarile Administratiei Nationale de Meteorologie precum si ale Centrului International de Avertizare pentru aviatie, privind cenusa vulcanica – Volcanic Ash Advisary – (VAAC), rezulta ca norul de cenusa produs de eruptia vulcanica nu va afecta direct Romania dar se va apropia de Nord-Vestul teritoriului in cursul zilei de 17.04.2010.

In Romania 74 de curse aeriene au fost anulate vineri. La nivel mondial, peste 16.000 de curse aeriene au fost anulate, iar sapte tari europene au suspendat in totalitate cursele aeriene din cauza norului de cenusa.