Europenii ar trebui sa stea in interior in cazul in care cenusa adusa din Islanda incepe sa se aseze pe pamant, a avertizat, vineri, Organizatia Mondiala a Sanatatii, citata de AP. Avertismentul a venit in contextul in care cenusa a cazut pana in prezent in Islanda, Scotia si Norvegia.

Purtatorul de cuvant al OMS, David Epstein, a afirmat ca cenusa microscopica este in mod potential periculoasa pentru oameni atunci cand se depune pe pamant, deoarece particulele inhalate pot ajunge in plamani, cauzand probleme respiratorii. Epstein a adaugat ca riscul este mai mare pentru cei care sufera de astma sau alte probleme respiratorii.

Oficialul OMS a precizat ca cea mai mare parte a norului de cenusa se afla la altitudine mare, in atmosfera, "insa cand cenusa ajunge pe pamant, recomandam oamenilor sa stea in interior cat de mult posibil". Epstein a afirmat ca cei care merg afara ar trebui sa ia in considerare folosirea unei masti. El a adaugat ca OMS nu intelege pe deplin riscurile pentru sanatate asociate cu norul de cenusa si ca organizatia incearca sa afle mai multe. "OMS monitorizeaza atent situatia", a precizat el.

AP scrie ca oficialii britanici par sa fie mai putin ingrijorati, afirmand ca se asteapta ca o mica parte din cenusa sa se depuna in Marea Britanie vineri seara si sambata dimineata.

Health Protection Agency a afirmat ca particulele nu prezinta riscuri mari pentru sanatate.

Norul de cenusa vulcanica se afla in prezent la aproximativ 6.000 de metri si este invizibil de la sol.