Prima dezbatere electorala televizata din istoria Marii Britanii, care a avut loc joi seara, l-a desemnat castigator pe Nick Clegg, reprezentantul Partidului Liberal Democrat, cel de-al treilea mare partid din Marea Britanie, relateaza Reuters. El a fost preferatul celor peste 9 milioane de britanici care au urmarit confruntarea, intrecandu-i pe actualul premier Gordon Brown si favoritul in sondaje David Cameron, reprezentantul Partidului Conservator.

Sprijinul britanicilor pentru Partidul Liberal Democrat a crescut considerabil in urma prestatiei lui Nick Clegg in prima dintre cele trei confruntari televizate, de la 24 la 27 la suta, in spatele conservatorilor aflati in opozitie, care au 35 de procente, si a laburistilor, cu 28 la suta. Este cel mai mare scor pentru liberali democrati de la alegerile din 2005.

Sondajul, realizat pe 4000 de repondenti imediat dupa ce dezbaterea s-a incheiat, a aratat ca 51% dintre acestia au considerat ca Nick Clegg s-a descurcat cel mai bine, fata de David Cameron - 29% si primul-ministru Gordon Brown, apreciat doar de 19%, in conditiile in care 3 din 5 britanici considera aceste dezbateri hotaratoare pentru a decide cu cine vor vota.

Alegerile din Marea Britanie vor avea loc pe 6 mai. Laburistii se afla la putere de 13 ani, cand au preluat conducerea de la conservatori. Cameron a adus un suflu nou partidului de cand a venit la conducerea sa acum 14 luni, discursul acestuia bazandu-se pe nevoia de schimbare. Conservatorii se afla in fruntea preferintelor britanicilor din ianuarie 2008.

Dezbaterea de joi seara a fost urmarita de 9,9 milioane de telespectatori, nereusind totusi sa atinga recordul de 19 milioane stabilit de finala concursului The X Factor.

Puteti urmari mai jos intreaga dezbatere