Echipele de salvare duc o lupta contra cronometru joi pentru gasirea victimelor puternicului cutremur cu magnitudinea de 6,9 produs, miercuri dimineata, in nord-vestul Chinei.

Peste 600 de persoane si-au pierdut viata, arata datele inca provizorii ale autoritatilor, in timp ce alte cateva mii au ramas fara adapost, scrie Reuters.

Confruntandu-se cu vantul puternic si cu lipsa de oxigen, echipele de salvatori au fost nevoite sa foloseasca lopeţi, bare de fier si chiar mainile goale pentru a gasi supravietuitori prin ruinele orasului cel mai greu lovit, Jiegu. Medici au infiintat spitale improvizate, in corturi.

Mii de oameni au petrecut noaptea de miercuri spre joi sub cerul liber, la temperaturi aproape de cele de inghet, dupa ce aproape toate casele din Jiegu au fost distruse.

Numarul celor care au pierit a crescut la 617, intre care zeci de copii, in timp ce numarul ranitilor a urcat la 9.110, anunta televiziunea de stat.

Dar, numarul mortilor este de asteptat sa creasca in continuare, cu mai mult de 300 de persoane care sunt inca îngropate sub case si scoli prabusite.

Presedintele Hu Jintao a cerut sa se faca toate eforturile pentru a salva cat mai multi oameni.

Mai mult de 5.000 de salvatori, inclusiv 700 de soldaţi, sunt la locul dezastrului.

Guvernul chinez a anuntat ca va aloca peste 29 de milioane de dolari pentru sinistratii celui mai grav cutremur din ultimii doi ani.