Compania suedeza Saab i-a oferit Bulgariei aparate Gripen la pretul avioanelor americane F-16 second-hand, relateaza Novinite. Daniel Boestad, director al Saab International pentru Bulgaria, a declarat ca oferta este favorabila pentru tara vecina deoarece economiseste bani fara sa faca compromisuri in privinta calitatii.

Intr-o declaratie pentru Radio Darik, Boestad a afirmat ca aparatele Gripen au o serie de avantaje in comparatie cu avioanele americane F-16 second-hand sau cu cele MiG-29 rusesti, aflate in prezent in serviciul Fortelor Aeriene din Bulgaria. El a mentionat, intre altele, pretul scazut al intretinerii si numarul redus al echipelor de la sol care ajuta la operarea lor.

Boestad a adaugat ca achizitionarea de aparate second-hand este, de asemenea, foarte riscanta si costisitoare: "faptul ca perioada de exploatare a avioanelor la mana a doua este aproape pe sfarsite inseamna ca Bulgaria va trebui sa lanseze o noua procedura pentru cumpararea de avioane de vanatoare in cativa ani".

Novinite scrie ca starea finantelor bulgare si bugetul armatei din Bulgaria sunt intr-o conditie mai degraba deplorabila, astfel incat una dintre variantele de achizitionare de echipament militar nou este cumpararea de avioane americane impreuna cu Romania.

Guvernul bulgar nu a luat inca o decizie. Totusi, comandantul armatei, generalul Simeon Simeonov, a declarat recent ca Bulgaria ar trebui sa cumpere mai degraba avioane noi decat aparate la mana a doua.

In martie, Consiliul Suprem de Aparare a Tarii de la Bucuresti a aprobat propunerea Ministerului Apararii Nationale de achizitionare a 24 de avioane F 16 in uz. Propunerea va fi transmisa Parlamentului, care va lua in dezbatere acest aspect.

Companiile Eurofighter si Saab, producatorul Gripen, s-au declarat surprinse de anuntul CSAT privind achizitionarea de "F-16 vechi si fara offset". "Din nefericire, Fortele Aeriene Romane s-ar putea alege cu rablele altora", a declarat intr-un comunicat transmis HotNews.ro directorul de marketing pentru Romania al Saab, Richard Smith, care a cerut Ministerului Apararii sa prezinte Parlamentului toate ofertele facute Romaniei pentru achizitionarea de avioane multirol.