Pilotii avionului polonez Tu-154 care il transporta pe presedintele Lech Kaczynski ar fi putut evita pana in ultimul moment catastrofa, a declarat, pentru RIA Novosti, o sursa apropiata comisiei ruse de ancheta care investigheaza cauzele accidentului.

"Actiunile derulate de anchetatori - reconstituirea manevrelor de apropiere, dar si decriptarea cutiei negre care continea inregistrarea convorbirilor dintre piloti si turnul de control - arata ca pilotii au avut pana in ultimul minut posibilitatea de a evita contactul brutal cu solul", a afirmat sursa citata.

Comandantul de bord, ignorand alerta de ceata si vizibilitatea proasta din zona aeroportului, a luat decizia de a ateriza. In cursul coborarii si in ciuda conditiilor meteo nefavorabile, pilotii s-au plasat exact pe axa pistei. Cu toate acestea, in momentul ultimei faze a apropierii, echipajul a apreciat ca aparatul era prost amplasat pentru a se aseza, a sustinut expertul.

"In acel moment pilotul a comis o greseala fatala. A repornit reactoarele si, dintr-un motiv neelucidat, a efectuat un viraj la dreapta incercand sa castige altitudine. Avionul a acrosat atunci varfurile copacilor si a devenit incontrolabil", a precizat sursa citata.

Daca in loc sa reporneasca reactoarele pilotul ar fi luat doar altitudine in linie dreapta, accidentul ar fi putut fi evitat, a concluzionat expertul.