Impunerea de sanctiuni impotriva Iranului genereaza controverse in China si Statele Unite ale Americii. China a anuntat marti ca sanctiunile nu sunt solutia pentru a convinge Iranul sa renunte la programul nuclear. Anuntul vine insa la scurt timp dupa o discutie intre presedintii celor doua state, pe care oficialii de la Washington au rezumat-o in felul urmator: SUA si China au cazut de acord sa sustina o noua rezolutie ONU impotriva Iranului, potrivit AFP.

Purtatorul de cuvant al Ministerului chinez de Externe, Jiang Yu, a anuntat insa ca tara sa are in vedere o "dubla strategie": continuarea dialogului cu Teheranul si mentinerea posiblitatii unei actiuni punitive, daca negocierile esueaza. Purtatorul chinez de cuvant a iesit cu aceasta declaratie dupa o serie de discutii intre presedintele chinez Hu Jintao si omologul sau american Barack Obama, "gresit" intelese de partea americana.

"China crede intotdeauna ca dialogul si negocierile sunt cele mai bune solutii pentru aceasta problema. Presiunea si sanctiunile nu pot sa o rezolve", a explicat Jiang. Atat Washington, cat si Beijingul sunt implicate in negocieri cu Teheranul, alaturi de Marea Britanie, Franta, Germania si Rusia, in contextul in care Barack Obama vrea sa impuna sanctiuni dure impotriva Iranului. China si Rusia, ambele state cu drept de vot in Consiliul de Securitate al ONU, au declarat intotdeauna ca este de preferat diplomatia sanctiunilor impotriva Iranului.

La inceputul saptamanii, ambasadorul Iranului la ONU a lansat un atac virulent catre noua politica nucleara a presedintelui american Barack Obama, calificand-o drept "terorism de stat" pentru faptul ca nu exclude folosirea armei atomice impotriva republicii islamice. "Poate fi noua politica nucleara a Statelor Unite, care nu exclude folosirea bombei atomice impotriva altori tari, printre care si Iranul, numita altfel decat terorism de stat? ", a spus Mohammed Khazaee in fata unei comisii a Adunarii Generale intr-o dezbatere asupra masurilor de eliminare a terorismului international. Washingtonul a afirmat saptamana trecuta ca va folosi arme atomice doar in "conditii extreme" si ca nu va ataca statele care nu detin armament nuclear, insa Iranul si Coreea de Nord au fost evidentiate drept exceptii de la aceasta politica.