Echipajul avionului presedintelui polonez a ignorat de cateva ori indicatiile coordonatorului de zboruri al aerodromului din Smolensk, a declarat prim adjunctul sefului statului major al fortelor aeriene militare ale Rusiei, general-locotenentul Aleksandr Aleshin, citat de RIA Novosti.

"La o distanta de 1,5 km, controlorii de zbor au constatat ca echipajul a marit viteza verticala de coborare, ajungand sub linia de glisare. Coordonatorul de zbor a cerut echipajului sa aduca avionul in plan orizontal si, cand echipajul nu a executat manevra indicata, a ordonat pilotilor sa indrepte aparatul spre aerodromul de rezerva. Cu toate acestea, echipajul a continuat sa coboare. Din pacate, totul s-a terminat tragic", a spus Aleshin.

El a anuntat, de asemenea, ca in zona aerodromului Smolensk, sambata au fost conditii meteorologice dificile. "Printre altele, serviciul meteo a anuntat ceata densa timp de 10 ore", a adaugat Aleshin. Potrivit spuselor sale, echipajul a decis sa efectueze manevrele de aterizare. "Nu contravine practicii - decizia finala pentru intrarea in aterizare sau retragerea pe un aeroport de rezerva revine comandantului aeronavei", a spus generalul.

Ministrul rus pentru situatii de urgenta, Serghei Soigu, a declarat ca avionul presedintelui Poloniei a explodat dupa cadere. Aparatul s-a prabusit la 500 de metri de pista de aterizare, dupa ce a acrosat varfurile copacilor. "A fost un incendiu, stins insa rapid de echipele de pompieri sosite imediat la fata locului", a mentionat Soigu, citat de RIA Novosti

Gazeta Wyborcza scrie ca militarii polonezi se intreaba cine a permis "tuturor acelor oameni care au murit in avion sa zboare la bordul unui singur aparat". Expertul pe probleme de aviatie Grzegorz Holdanowskicz a calificat accidentul "o lectie care nu trebuie uitata pe viitor", faptul ca in Polonia nu exista reguli privind calatoriile comune. Publicatia aminteste ca, dupa accidentul avionului militar de transport CASA, s-a dispus clar: comandantii unitatilor militare sa nu zboare impreuna. "Acest lucru este valabil mai ales in cazul comandantilor de diferite trupe", scrie ziarul.

"Parca ar fi mana diavolului in aceasta tragedie, unde zeci de reprezentanti ai elitei politice si militare a Poloniei au murit in drum spre Katyn, acolo unde s-a consumat una dintre cele mai ingrozitoare tragedii din istoria poporului polonez", scrie Vzgliad intr-un comentariu pe aceasta tema