“Este una din cele mai grave crize prin care trece Biserica Catolicӑ”. O spun mai toate ziarele din Peninsula italiana. Miercuri, multe din articolele de primӑ paginӑ ale cotidianelor italiene au fost dedicate scandalului legat de preotii catolici pedofili si replica Vaticanului la acest scandal. Iar ȋn Statele Unite, dupӑ ce New York Times l-a atacat direct pe Papa Benedict al XVI-lea, Wall Street Journal ia pozitie ȋn favoarea Suveranului Pontif.

Totul a ȋnceput cu o anchetӑ apӑrutӑ ȋn New York Times pe 25 martie, documentatӑ cu o arhivӑ online de peste 80 de pagini, cu privire la abuzurile sexuale atribuite preotului Lawrence C. Murphy (Wisconsin), asupra a 200 de copii surdo-muti. Cotidianul american noteazӑ faptul cӑ viitorul Papӑ, Joseph Ratzinger, a fost informat de abuzurile de care era acuzat reverendul Murphy. NYT aduce ca probӑ o scrisoare din 1996 semnatӑ de unul din superiorii preotului, arhiepiscopul Weakland, si adresatӑ cardinalului Ratzinger, pe atunci prefect la Congregatia pentru doctrina credintei. Tot NYT citeazӑ rӑspunsul dat de Federico Lombardi, purtӑtor de cuvant al Vaticanului, care afirmӑ cӑ nu a existat nicio tentativӑ, din partea Bisericii catolice, de a ascunde adevӑrul cu privire la cazul Murphy. Dimpotrivӑ, Vaticanul - sustine Lombardi - a fost informat despre caz, la mai mult de douӑzeci de ani dupӑ ce faptele fuseserӑ aduse ȋn atentia justitiei din SUA.

La putin timp dupӑ publicarea anchetei, o parte din presa italianӑ a luat apӑrarea Papei. „Il Giornale” a criticat direct cotidianul american pentru „acuzatii false” la adresa Vaticanului. Iar Osservatore Romano, cotidianul Vaticanului, a vorbit de „o tendintӑ ȋn mass media de a da o importantӑ minimӑ faptelor si a exagera interpretӑrile, difuzand imaginea Bisericii ca unica responsabilӑ de abuzurile sexuale”. Scopul: „intentia evidentӑ si josnicӑ de a lovi, cu orice pret, ȋn Benedict al XVI-lea si ȋn colaboratorii lui cei mai apropiati”. Radio Vatican demonteazӑ acuzatiile aduse ȋn ziarul american, ȋn legӑturӑ cu „ascunderea cazului Murphy”. Sunt falsitӑti bazate pe mӑrturii mincinoase si declaratii inexacte preluate de pe internet, sustine postul de radio, care precizeazӑ cӑ: „ancheta Vaticanului cu privire la cazul Murphy a continuat panӑ la moartea prelatului”.

Cotidianul american rӑspunde prin editorialista Maureed Dowd, care lanseazӑ, ȋn mod provocator, ideea numirii unei mӑicute ȋn fruntea Bisericii Catolice si, ulterior, acuzӑ Vaticanul ca prefera apӑrarea molestatorilor si reputatiei Bisericii, ȋn locul copiilor - victime ale abuzurilor. „Biserica are mai degrabӑ nevoie de un sexorcist decat de un exorcist”, noteazӑ rӑutӑcios Dowd ȋn articolul „Devil of a Scandal".

Intre timp, mai marii Bisericii Catolice se strang ȋn jurul Papei, exprimandu-si sustinerea ȋn fata atacurilor recente. Corriere della Sera, ȋn editia de miercuri, sustine cӑ Vaticanul a decis sӑ schimbe strategia de apӑrare ȋn cazul preotilor pedofili, rӑspunzand concret la fiecare acuzatie ȋn parte si „coborand pe campul de bӑtӑlie”. Iar prin intermediul cotidianului Osservatore Romano, Cardinalul Sodano, decan de varstӑ ȋn Colegiul Sacru al Bisericii Catolice, declarӑ cӑ acuzatiile de pedofilie „rӑnesc Biserica”, dar credinciosii sunt „alӑturi de Papa”. „Papa ȋncarneazӑ o sumӑ de adevӑruri morale care nu sunt acceptate de dusmanii Bisericii. Sustinӑtorii acuzatiilor nedrepte au anumite viziuni asupra familiei si vietii contrare Evangheliei”, sustine ȋnaltul prelat catolic.

Si pentru cӑ scandalul a ȋnceput ȋn Statele Unite, a coborat ȋn scenӑ si Wall Street Journal. Care, prin intermediul editorialistului William McGurn, sustine cӑ ancheta condusӑ de NYT nu a fost tocmai una corectӑ. Documentele publicate nu sunt complete, noteazӑ McGurn si, ȋn plus, au fost puse la dispozitia cotidianului chiar de cӑtre avocatul american „cel mai specializat ȋn procese ȋmpotriva Bisericii”. In plus, „cardinalul Ratzinger a fӑcut mai mult decat oricine, pentru a-i obliga pe preotii pedofili sӑ rӑspundӑ pentru crimele comise”.