Presedintele iranian Mahmoud Ahmadinejad l-a avertizat pe omologul sau american Barack Obama ca poporul iranian "ii va rupe dintii". Este replica pe care liderul de la Teheran o da presedintelui american, la o zi dupa ce Obama a condamnat politica nucleara iraniana si a anuntat noua strategie nucleara americana. "Ai grija. Daca urmezi calea lui Bush, raspunsul poporului va fi acelasi pe care i l-a dat si lui Bush: ii rupem dintii", a avertizat Mahmoud Ahmadinejad, citat de AFP.

"Ce a putut sa spuna Obama nu a spus nici macar Bush, ale carui maini erau manjite de sangele poporului nostru", a declarat Mahmoud Ahmadinejad. "Il sfatuim pe Obama sa aiba grija sa nu semneze nimic din ce i se pune in fata. Asteapta si cantareste lucrurile un pic", a continuat acesta.

Potrivit strategiei nucleare americane, SUA nu vor mai crea noi generatii de arme nucleare, iar arsenalul deja existent nu va fi folosit impotriva statelor care nu detin arme nucleare si care respecta Tratatul de Neproliferare Nucleara (NPT). Americanii au sugerat, insa, ca pot fi facute si exceptii in cazul unor state ca Iranul si Coreea de Nord, acuzate de Occident ca incalca rezolutiile ONU cu privire la programele lor nucleare.

"Sper ca aceste comentarii publicate nu sunt adevarate. El (Barack Obama, n red.) a amenintat cu arme nucleare si chimice acele natiuni care nu se supun lacomiei Statelor Unite", a declarat presedintele iranian Mahmoud Ahmadinejad, intr-un mesaj transmis in direct de televiziunea de stat. Discursul a fost sustinut intr-un oras din nord-vestul Iranului, iar mesajul sau a fost primit cu aplauze de multimea adunata sa-l asculte pe presedinte. Iranienii au scandat dupa discursul liderului iranian "Moarte Americii!"

Secretarul american al Apararii, Robert Gates, a anuntat marti noua strategie nucleara americana, actualizata pentru prima data in ultimii 8 ani. Washingtonul a anuntat cu aceasta ocazie ca va folosi arme atomice numai in "cazuri extreme" si ca nu va ataca state care nu detin arme nucleare; exceptie fac Iranul si Coreea de Nord, au precizat oficialii. Dupa un an de negocieri pe cale diplomatica, presedintele american Barack Obama a facut presiuni asupra ONU sa impuna sanctiuni dure impotriva Iranului, acuzat ca isi continua programul nuclear.

Noua strategie nucleara americana a fost anuntata cu doar doua zile inainte ca SUA si Rusia sa semneze noul tratat START privind reducerea arsenalelor nucleare ale celor doua tari.