Copiii din orfelinate se dezvolta intr-un ritm mai lent. Concluzia le apartine oamenilor de stiinta de la Universitatea din Minnesota, care au efectuat un studiu asupra a sase orfelinate din Bucuresti, Romania. Primele rezultate arata faptul ca orfelinatul ii afecteaza pe copii nu numai din punct de vedere psihic, dar le poate face rau si fizic, noteaza publicatia Minnesota Daily.

Concluziile studiului valideaza astfel politica impusa de Statele Unite ale Americii, care din anii '70 au finantat programe de asistenta maternala, in loc sa ridice orfelinate. Cercetarea arata ca, in timpul primelor stadii ale dezvoltarii, afectiunea pe care un copil o primeste in mod direct de la o alta persoana afecteaza nu doar pofta de mancare, dar poate reduce modul in care glanda pituitara secreta hormonul de crestere.

Profesorul universitar Dana E. Johnson, care a condus studiul din Romania, a aratat ca micutii din orfelinate prezentau o crestere si o dezvoltare incetinite. Copiii care au intrat in programul de asistenta maternala au inregistrat insa cresteri rapide in inaltime si greutate, astfel incat in 12 luni 100% dintre ei au fost in limite normale in ceea ce priveste inaltimea, 90% au fost in limite normale de greutate si de 94% s-au incadrat in limite normale de greutatea si inaltime pentru un copil sanatos.

Din cauza bugetului si a constrangerilor de timp, majoritatea orfelinatelor nu pot acorda suficienta atentie personala copiilor, asa ca mai multe state ar trebui sa urmeze sistemul individual folosit in Statele Unite, sustine Dana E. Johnson. In ciuda concluziilor cercetatorilor, orfelinatele raman institutii importante in Europa de Est, Asia si America de Sud, noteaza publicatia americana.