Administratia Obama a dezvaluit, marti, noua strategie nucleara americana, actualizata pentru prima data in ultimii 8 ani. Potrivit acesteia, SUA nu va mai crea noi generatii de arme nucleare, iar arsenalul deja existent nu va fi folosit impotriva statelor care nu detin arme nucleare si care respecta Tratatul de Neproliferare Nucleara (NPT).

Secretarul Apararii, Robert Gates, a declarat ca aceasta politica are ca scop pe termen lung crearea "unei lumi fara arme nucleare", insa armele nucleare "vor fi folosite in ultima instanta", in situatii extreme, scrie CNN.

Gates a a mentionat ca aceasta politica transmite un mesaj puternic unor state precum Iran sau Coreea de Nord - "Daca respecti regulile jocului, noi ne vom respecta obligatiile. Insa daca nu respecti regulile, toate optiunile vor fi luate in calcul".

Pe de alta parte, daca un stat care nu detine arme nucleare utilizeaza arme biologice sau chimice, SUA vor raspunde aspru, insa folosind metode conventionale. Cu toate acestea, SUA "isi rezerva dreptul de a ajusta aceasta politica", in functie de evolutia armelor biologice.

Potrivit unui document de la Pentagon, guvernul american "va lua in considerare utilizarea armelor nucleare doar in circumstante extreme, pentru a apara interese vitale ale SUA sau ale aliatilor sai".

Noua strategie nucleara americana a fost anuntata cu doar doua zile inainte ca SUA si Rusia sa semneze noul tratat START privind reducerea arsenalelor nucleare ale celor doua tari.