Rusia avertizeaza ca s-ar putea retrage din tratatul de dezarmare nucleara START, a carui semnare este prevazuta joi, la Praga, daca SUA merg prea departe cu scutul antiracheta, declara seful diplomatiei ruse, Serghei Lavrov, citat de AFP. Totusi, ministrul rus de Externe a apreciat ca noul tratat ruso-american de dezarmare nucleara START arata un "nou nivel de incredere" in relatia dintre Washington si Moscova.

Noul tratat START privind reducerea arsenalelor nucleare american si rus ar urma sa fie semnat joi, la Castelul Praga din capitala Cehiei.

SUA si Rusia s-au pus de acord inca de luna trecuta sa isi reduca arsenalul nuclear la 1.550 de ogive fiecare, iar semnarea tratatului START intre cele doua tari vine cu o saptamana inaintea summit-ului de la Washington, la care Barack Obama a invitat 40 de sefi de stat pentru a discuta despre securitate si neproliferarea armamentului nuclear, in perioada 12-13 aprilie.

Programul summitului americano-rus de la Praga a fost finalizat la sfarsitul saptamanii trecute si va fi comunicat oficial zilele urmatoare, mai precizeaza agentia ceha CTK. Ceremonia oficiala de semnare a tratatului ar urma sa aiba loc in Sala Spaniola a Castelului Praga din capitala ceha, o sala in stil renascentist cunoscuta pentru decoratiunile de stuc aurit.

Tratatul va inlocui vechiul acord semnat in 1991 si care a expirat la 5 decembrie 2009. Semnarea lui va fi precedata de o discutie intre cei doi sefi de stat.