Italienii comemoreaza, marti, un an de la seismul de 6,3 grade pe scara Richter care a zguduit, pe 6 aprilie 2009, la ora 3:32, orasul L'Aquila si localitatile din imprejurimi, din regiunea Abruzzo. Cutremurul a facut 308 victime (printre care si cetateni romani) si a lasat 52.000 de persoane fara locuinte.

La un an de la devastatorul cutremur, locuitorii din L`Aquila au stat toata noaptea treji. De la miezul noptii pana dimineata, 25.000 de localnici au organizat un mars in centrul istoric al orasului. La ora producerii cutremurului, 3:32, au fost citite, in Piata Domului, unde s-au adunat toti sinistratii, numele celor 308 victime (printre care si cinci romani).

In satul Onna, distrus in proportie de 90 la suta de cutremur, seful protectiei civile, Guido Bertolaso, va pune marti piatra de temelie a noului centru civic al localitatii, impreuna cu ambasadorul la Roma al Germaniei, tara care si-a asumat sprijinirea reconstructiei in Onna, potrivit Radio Romania.

  • Zeci de mii de sinistrati si anchete ale Procuratorii, dupa cutremur

15.000 dintre sinistratii de acum un an traiesc deja in noile case, pentru care guvernul italian a alocat peste 1,2 miliarde de euro, alti 1.800 de sinistrati au fost cazati in locuinte provizorii, in timp ce 4.600 sunt gazduiti in hotelurile din L'Aquila si de pe Coasta Adriatica sau in cazarmi militare. Alti 31.000 de sinistrati s-au retras in regiunile invecinate.

In urma cu un an, echipele de salvare au incercat, zile la rand, dupa cutremur, sa gaseasca supravietuitori sub daramaturi. Centrul istoric al orasului pastreaza inca daramaturile unora dintre cladirile prabusite atunci.

Potrivit graficului programului de reconstructie, din 10 aprilie va incepe munca a 70 de echipe de genisti ai armatei italiene pentru evacuarea daramaturilor din centrul istoric, a precizat zilele trecute seful Protectiei Civile, Guido Bertolaso.

Acesta a mai spus ca ”reconstructia va trebui facuta de aquilani”, chiar daca guvernul de la Roma va fi prezent in zona cu finantari si alte forme de asistenta, el invitand autoritatile locale sa-si ”suflece manecile” si sa se apuce de treaba. ”Nu-mi fac insa iluzii, in Italia trebuie 20 de ani pentru a pune in siguranta toate cladirile supuse riscului seismic din cauza constructiei necorespunzatoare”, a mai adaugat oficialul local.

Anchetele procuraturii in acest caz, ce vizeaza prabusirea a 200 de cladiri construite recent, se deruleaza extrem de lent. De asemenea, ancheta vizeaza si cladiri ale unor institutii publice, care ar fi trebuit sa reziste fara probleme undei seismice la L'Aquila.

32 de persoane (constructori, ingineri, administratori de santiere) sunt cercetati pentru neglijenta in munca si nerespectarea normelor antiseismice, dupa ce un numar important de cladiri s-au prabusit la seismul de acum un an, iar procuratura italiana a dat asigurari ca anchetele se desfasoara in ritm accelerat, in curand fiind asteptate primele trimiteri in judecata.