Rusia ar putea sa vanda Venezuelei arme in valoare de 5 miliarde de dolari, a anuntat premierul rus Vladimir Putin dupa o vizita la presedintele venezuelean Hugo Chavez. Fostul lider de la Kremlin s-a intalnit vineri cu presedintele Venezuelei pentru a discuta despre furnizarea de petrol, aparare, cooperarea in domeniul energiei nucleare si nu au fost semnate noi acorduri privind vanzarile de arme, informeaza Reuters.

Statele Unite ale Americii si-au exprimat in dese randuri temerile privind vanzarile de arme rusesti in Venezuela. Chavez sustine ca arsenalul sau are ca scop contracararea fortelor americane din Columbia, cel mai apropiat aliat al Washingtonului in America Latina. Nemultumirile dintre Venezuela si Columbia au inceput dupa ce anul trecut, la Bogota, a fost semnat un acord intre SUA si Columbia. Potrivit intelegerii, Washingtonul poate folosi sapte baze militare din Columbia. Pentru Chavez, acest acord constituie o amenintare pentru toata regiunea.

"Delegatia noastra tocmai s-a reintors din Venezuela si volumul total al comenzilor ar putea depasi 5 miliarde de dolari", a declarat premierul rus Vladimir Putin la o intalnire cu oficialii industria de armament, fara a acorda alte detalii ale intelegerii. In ultimii ani, Venezuela a cumparat de la Rusia arme in valoare de peste 4 miliarde de dolari. In timpul vizitei sale la Moscova din septembrie anul trecut, Hugo Cahvez a recunoscut independenta Osetiei de Sud si Abhaziei, dupa conflictul ruso-georgian din august 2008 pentru controlul Osetiei de Sud. Presedintele rus Dmitri Medvedev a declarat atunci ca Rusia va furniza Venezuelei toate armele pe care le cere.

Chavez vrea sa intareasca armata venezueleana cu rachete rusesti, tancuri si submarine. Motivul: sa reziste in fata "imperialismului Statelor Unite in America Latina".