Provinciile ucrainene vor avea dreptul sa isi aleaga limba de comunicare care raspunde cel mai bine nevoilor locuitorilor din acele zone, a declarat Anna Guerman, director adjunct al administratiei prezidentiale, intr-un articol publicat de saptamanalul Zerkalo Nedeli si citat de RIA Novosti.

"Aceasta practica trebuie garantata de noua doctrina politica a Ucrainei fondata pe o larga autonomie culturala a regiunilor si pe dreptul lor de a-si alege limba de comunicare care raspunde cel mai bine majoritatii locuitorilor", a afirmat ea.

Potrivit constitutiei, ucraineana este singura limba oficiala a tarii. Presedintele Viktor Ianukovici propune insa aplicarea Chartei europene a limbilor regionale sau minoritare, astfel incat rusa sa devina a doua limba oficiala a tarii la nivel regional.

Anna Guerman a precizat ca, inainte de a promova pluralismul cultural in regiunile Ucrainei, este indispensabila descentralizarea competentelor.

"A delega colectivitatilor locale dreptul de a stabili din punct de vedere cultural politica ce va fi aplicata este o modalitate eficienta de a slabi tensiunile din acest domeniu", crede ea.

Pentru a proclama rusa a doua limba oficiala a tarii este nevoie de amendarea Constitutiei, care nu se poate face fara aprobarea a doua treimi dintre membrii Radei.

In timpul campaniei prezidentiale, Ianukovici a promis acest lucru, dar ulterior a precizat ca partizanii sai politici nu dispun de majoritatea constitutionala.