Predicatorul Casei Pontificale, Raniero Cantalamessa, a cerut scuze, dumincia, evreilor, dupa ce a comparat atacurile la adresa Bisericii Catolice si a Papei Benedict al XVI-lea pe tema pedofiliei cu "atacurile colective" impotriva evreilor, relateaza The Washington Post, in editia electronica.

"Daca - si nu a fost intentia mea sa fac acest lucru - am ranit sensibilitatea evreilor si a victimelor pedofiliei, imi pare sincer rau si imi cer iertare", afirma parintele Raniero Cantalamessa, intr-un interviu acordat cotidianului Corriere della Sera.

El a precizat ca Papa nu a fost la curent cu afirmatiile pe care urma sa le faca la slujba din Vinerea Mare.

"Nu numai ca papa nu mi-a inspirat acele comentarii, dar el, la fel ca toata lumea, a auzit cuvintele mele in timpul liturghiei din biserica", a explicat parintele.

Cantalamessa, intr-un discurs sustinut vineri alaturi de Papa, a afirmat ca evreii, de-a lungul timpului, au cazut victima violentei colective si a facut o comparatie intre suferintele evreilor si atacurile la adresa Bisericii.

"Utilizarea stereotipurilor, trecerea de la responsabilitatea personala la o vina colectiva imi aduc aminte de cele mai rusinoase fatete ale anitsemitismului", a declarat Cantalamessa, in Vinerea Mare, adaugand ca citeaza dintr-o scrisoare primita de la un prieten evreu.

Un purtator de cuvant al Vaticanului a precizat ulterior ca aceasta comparatie "nu este in conformitate cu linia Vaticanului si a Bisericii Catolice".

Organizatiile evreilor din toata lumea au reactionat imediat, folosind termeni precum repulsie, obscenitate si socant pentru a descrie predica.

Rabinul sef al Romei, Riccardo Di Segni, a declarat ca aceste afirmatii sunt cu atat mai lipsite de sensibilitate cu atat au fost facute in ziua in care, timp de secole, crestinii s-au rugat pentru convertirea evreilor, acuzati in trecut ca poarta vina colectiva a uciderii lui Iisus Cristos.