Ungaria se pregateste de alegeri parlamentare, dar scrutinul ar putea marca o surpriza uriasa: partidul de extrema drepata Jobbik ar putea deveni al doilea partid al Parlamentului, spre consternarea fortelor democrate si a alegetorilor suficient de batrani pentru a-si aduce aminte de trecutul fascist al tarii, relateaza The Telegraph.

Presedintele partidului, Gabor Vona, promite sa scape tara de coruptie si de dominatia intereselor straine, sub deviza 'Miscarea pentru o Ungarie mai buna'. El promite sa "redea Ungariei mandria nationala si identitatea".

Un punct crucial al agendei partidului este minoritatea Roma, cea mai mare din tara. Jobbik promite ca va forta orice persoana care primeste ajutoare sociale sa munceasca in folosul comunitatii.

Entuziasmul cu care este intampinat partidul extremist de alegatori arata progresele pe care le-a inregistrat Vona, de la crearea Jobbik, in urma cu sapte ani. Agenda nationalista si retorica de drepata au fost atunci respinse ferm de alegatori. La alegerile din 2006 a obitnut un rezultat foarte modest - 2,2%, care nu i-a adus niciun reprezentant in Parlament.

Dar acum, lucrurile par sa se fi schimbat masiv, spre disperarea democratilor, care credeau ca Ungaria a renuntat definitiv la extremism in 1989, o data cu caderea comunismului.

FIDESZ - favorit la alegeri

In fata repetatelor acuze de coruptie si de proasta gestiune a tarii si pe fondul celei mai grave recesiuni din 1989, guvernul de stanga se pregateste de o infrangere umilitoare in fata dreptei.

Majoritatea sondajelor arata ca partidul de centru dreapta Fidesz, condus de fostul premier Viktor Orban, va zdrobi MSZP, partidul de stanga, cele mai optimiste rezultate aratand ca scorul obtinut ar putea depasi 50%.

Jobbik - cotat cu 20%

Dar pericolul pentru socialisti este extrema dreapta reprezentata de Jobbik, in conditiile in care unele sondaje arata ca partidul lui Vona ar putea castiga unul din cinci voturi.

Analistii apreciaza insa ca Jobbik a castigat procente nu neaparat in urma esecurilor repetate ale guvernarii de stanga, cat din cauza deziluziei provocata de evolutiile economice: ungurii se asteptau la o crestere economica mai mare si la o guvernare mai buna dupa caderea comunismului.

Industria grea este in colaps, privatizarile care au adus venituri si investitori straini s-au cam incheiat iar recesiunea globala a lovit greu tara vecina. Somajul a atins maximul ultimilor 16 ani - 11,2%, iar anul trecut tara a fost obligata sa ia de la FMI un imprumut de urgenta de 25 de miliarde de dolari.

Vechea clasa politica este vinovata pentru esecul economic si pentru coruptia endemica. Mesajele partidului de extrema dreapta, care opune coruptiei apararea omului simplu, au atins o coarda sensibila in Ungaria.

"Celelalte partide servesc interesele straine si adancesc coruptia. Ele sunt anti-ungare", spune Laszlo Soos, care are o mica afacere legata de securitatea locuintelor. Ultima oara, a votat cu Fidesz, dar pe 11 aprilie este decis sa isi dea votul pentru Jobbik. "Este singurul partid pregatit sa apere interesele Ungariei, si nu pe cele straine", isi argumenteaza el optiunea.

'Problema Roma'

Dar popularitatea in crestere de care se bucura Jobbik a readus in memorie amintirile sangeroase din vremea celui de-al doilea Razboi Mondial, cand fascistii din tara vecina au preluat puterea si au trimis fara nicio remuscare evreii si tiganii in lagarele de concentrare ale lui Hitler.

Noul partid este nerabdator sa rezolve ceea ce el numeste "Problema Roma", desi subliniaza ca va face acest lucru prin masuri sociale, si nu prin violenta. Unii membri s-au lansat in declaratii apreciate drept antisemite, in ciuda eforturilor liderului partidului de a adopta o aura moderna si europeana, dar in acelasi timp dura.

Una dintre imaginile partidului este blonda Krisztina Morvai, mama a trei copii, fost avocat ales anul trecut membru al Parlamentului European. Ea acuza faptul ca restul Europei o considera o nazista.

Acest lucru este datorat si Garzii Ungare, aliata a partidului, dar si steagului rosu-alb al Jobbik, foarte asemanator cu emblema nazistilor unguri din anii '44.

Spectrul fascismului

Pentru cei suficient de batrani pentru a-si aduce aminte suferintele din timpul razboiului, succesul Jobbik seamana infricosator cu un caz de deja vu. "Desi aveam doar sase ani in 1944, cand fascistii au ajuns la putere, imi aduc aminte de deomnia terorii care a urmat" spune Maria Juhasz, o pensionara din Budapesta. "Imi amintesc cand au arestat evreii, inclusiv doctorul din satul nostru, si de tinerii pe care i-au spanzurat pe marginea drumului cu plancarte atarnate de gat, pe care scria 'Aceasta este soarta dezertorilor'. Garda Ungara si Jobbik, uniformele, limbajul si retorica, toate imi reamintesc de fascisti si de acea epoca", spune ea.

Liderii Jobbik resping insa aceste acuzatii, afirmand ca politicile radicale sunt esentiale pentru

Gabor Vona
Gabor Vona
Foto: Jobbik
a ajuta comunitatea de 500.000 de roma sa iasa din saracie.

Vona, cu o imagine surprinzator de amabila si de modesta pentru un lider de extrema dreapta, este membru fondator al Jobbik. Anul trecut, a fost arestat in urma unei demonstratii din centrul Budapestei.

"Suntem acuzati de rasism cand vorbim deschis despre problema roma. S-ar putea sa ranim sentimentele unora cand suntem cinstiti, dar trebuie sa vorbim deschis", spune el.

Oficialii partidului se apara prin faptul ca pana si ungurii care nu simpatizeaza cu Jobbik vorbesc frecvent despre frustarea resimtita in urma faptului ca minoritatea roma nu reuseste sa se integreze in societate.

Jobbik apara si controversatele Garzi Ungare, laudandu-le pentru sentimentul se securitate pe care il aduc in zonele rurale sarace, unde politia nu reuseste sa-si faca treaba.

FIDESZ se dezice Jobbik

Sprijinul tot mai mare de care se bucura Jobbik i-a fortat pe liderii FIDESZ, cel mai probabil viitorul partid de guvernamant, sa nege o viitoare alianta cu extrema dreapta.

"Am spus foarte clar ca nu avem nicio intentie sde cooperare cu Jobbik: nici acum si nici in viitor", a declarat Zsolt Nemeth. "Credem ca sunt un pericol pentru democratie".