O britanica ce nu a mai putut vorbi, in urma unui accident rutier grav, si-a recapatat vocea, dar cu accent romanesc. Povestea este relatata de cotidianul britanic Telegraph, care noteaza ca Jacquie Aubry, in varsta de 59 de ani, nu a mai putut merge si nici vorbi dupa ce un alt autovehicul i-a taiat calea si a fortat-o sa intre cu masina intr-un copac, in afara Bucurestiului. Accidentul a avut loc in luna decembrie a anului trecut.

Jacquie Aubry are o ferma in Romania, de care se ocupa impreuna cu sotul sau, Lewis, de 74 de ani. Dupa accident, britanica a ascultat un interviu pe care il acordase unui post de radio, pentru a invata sa vorbeasca din nou. Dar dupa ce si-a recapatat vocea, femeia, care s-a nascut si a crescut in Dorset, Marea Britanie, a descoperit ca are un accent romanesc. "Oamenii mi-au spus ca vorbesc cu accent, ceea ce este ciudat pentru ca mie imi suna la fel ca inainte", a povestit femeia.

"Terapeutul mi-a spus ca imi voi recapata modul de a vorbi, dar in timp. Dupa accident, scoteam doar niste sunete si cateva cuvinte, pe care numai fiica mea le putea intelege. Cu cat vorbesc mai mult, cu atat este mai bine si sper sa sune ca inainte", a continuat Jacquie Aubry.

Impreuna cu sotul sau, britanica a fondat in Romania, in 2002, organizatia de caritate Growing Care. Inainte de accident, Jacquie Aubry mergea cu masina la aeroport, in Bucuresti, pentru a o lua pe fata ei care venise in Romania. Insa pe un drum ingust, un sofer i-a taiat calea, a intrat in coliziune cu masina pe care o conducea si a fugit. Femeia a stat trei saptamani in spital, iar la un moment dat sotului sau i s-a spus chiar ca ea a murit, pentru a i se comunica mai tarziu ca fusese transferata la sectia de neurologie din spitalul bucurestean.

"A fost o perioada traumatizanta, doctorii romani imi spuneau ca este moarta si evident m-am ingrozit. (…) Eram toti speriati, eram intr-o tara straina", a declarat Lewis Aubry. "Nu ma voi mai plange niciodata de NHS" (Sistemul National de Sanatate din Marea Britanie, n.red), a precizat britanicul.

Jacquie Aubry a avut doua coaste rupte si a suferit leziuni la nivelul creierului, iar acum urmeaza un tratament de recuperare, cu specialisti in fizioterapie si logopedie, de doua ori pe saptamana. Insa dorinta ei este de a se intoarce in Romania, anul acesta, la ferma pe care o detine. "Modul in care vorbesc s-a imbunatatit 100%, desi inca sufar anumite efecte ale accidentului. Daca incep sa rad sau sa plang, nu ma pot opri cel putin cinci minute, ceea ce poate fi frustrant", a declarat femeia.