Autoritatile din Marea Britanie a declarat joi ca vor crea cea mai mare rezervatie marina din lume prin interzicerea pescuitului in jurul insulelor Chagos din Oceanul Indian.

Secretarul de Externe, David Miliband, a declarat ca pescuitul comercial va interzis in jurul insulelor pentru a permite cercetarea stiintifica, conservarea recifelor de corali si a celor aproximativ 60 de specii aflate pe care de disparitie, noteaza New York Times.

Locuitorii originari au parasit aceste insule in urma cu mai bine de 40 de ani, fiind deportati pentru a face loc construirii unei baze aeriene care este in prezent folosita de armata Statelor Unite. Fostii locuitori ai Insulelor Chagos isi cauta si in prezent dreptatea in instante si au declarat ca daca pescuitul comercial va fi interzis, in caz ca vor castiga in instanta si se vor intoarce acasa, nu vor avea din ce trai.

Grupurile de conservare si oamenii de stiinta au salutat initiativa de a proteja zonele din jurul insulelor si sustin ca aceasta rezervatie marina ar putea deveni la fel de importanta pentru cercetatori precum Marea Bariera de Corali sau Insulele Galapagos.

"Aceasta zona ofera mari sperante cercetarilor din toate domeniile oceanografiei, biodiversitatii si a schimbarilor climatice, unele din cele mai importante domenii de cercetare ale Marii Britanii", a declarat joi Miliband.

Zona protejata ar putea acoperi o suprafata de 544.000 de kilometri patrati de ocean ce gazduieste peste 220 de tipuri de corali, 1.000 de specii de pesti si 33 de specii de pasari marine.