Un documentar realizat de History Channel a prezentat o noua imagine 3D despre care unii afirma ca este foarte asemanatoare cu cea a chipului lui Iisus Hristos, transmite ABC. Chipul lui Iisus a fost realizat de un grup de artisti dupa studierea atenta a Giulgiului din Torino, considerat de multi crestini lintoliul cu care Iisus ar fi fost acoperit dupa coborarea de pe cruce.

Documentarul "The Real Face of Jesus" prezinta tehnologia cu care artistii si cercetatorii au realizat imaginile 3D ale lui Iisus Hristos.

"Daca vrei sa recreezi chipul lui Iisus si vrei sa obtii fata sa reala, ai un singur obiect, respectiv giulgiul", a declarat artistul Ray Downing de la Studio Macbeth in New York City, o companie specializata pe animatie si ilustratie digitala.

Imaginea 3D a lui Iisus a fost considerata "realista"de unii, care afirma ca asa isi imagineaza ei ca arata acesta. Ei au declarat ca simt o "legatura spirituala" cu imaginea. "Vad iubire. Vad compasiune. Il vad pe Mantuitor", a declarat o femeie ce vizita Vaticanul, citata de ABC.

Altii insa au pus sub semnul intrebarii imaginea creata dar si autenticitatea Giulgiului din Torino. "Cred ca este o imagine exacta a persoanei careia i-a apartinut giulgiul, insa nu este clar daca lintoliul a fost a lui Iisus", a afirmat un barbat.

ABC precizeaza ca eforturile de a crea imaginea lui Iisus si raspunsul primit de la persoane din intreaga lume sunt exemple ale rolului profund pe care Iisus Hristos il joaca in vietile multor oameni.

Giulgiul din Torino, un obiect controversat

Giulgiul poarta urmele unei imagini despre care se afirma ca este chipul lui Iisus. Materialul, care este pastrat in Catedrala din Torino, are aproximativ patru metri lungime si trei metri latime. Crestinii sustin ca imaginea de pe material este cea lasata de trupul lui Iisus dupa ce a fost coborat de pe cruce.

Prima dovada a existentei giulgiului apare intr-una din scrisorile Episcopului din Saragosa, la mijlocul secolului al VII-lea. Prima prezentare publica a Giulgiului in Europa a avut loc in anul 1357 la Lirey.

In 1898, cavalerul Secondo Pia a fotografiat giulgiul pentru publicitate, dar pe negativ, in loc de fasii obisnuite, a aparut imaginea unui om in suferinta.

O analiza cu carbon radioactiv, realizata in 1988, a concluzionat ca giulgiul dateaza din Evul Mediu.

Vaticanul a devenit proprietarul giulgiului in 1983.

Ultima oara cand materialul a putut fi vazut de catre public a fost in 2000, cand peste un milion de persoane au vizitat Catedrala din Torino, cu ocazia Anului Sfant. Vaticanul va expune lintoliul in acest an dupa Paste, timp de sase saptamani (intre 10 aprilie si 23 mai), urmand sa fie vizitat de milioane de credinciosi. Papa Benedict al XVI-lea il va vizita pe 2 mai.