"Cand guverne precum guvernul comunist din Romania au avut politici ce promovau cinci copii la fiecare femeie, le refuzau femeilor dreptul de a-si planifica singure familiile, rezultatul este o problema tragica, cu copii ce au fost abandonati si plasati apoi in orfelinate". Declaratia ii apartine secretarului american de stat, Hillary Clinton, si a fost facuta dupa summitul G8 din Canada, potrivit Departamentului american de Stat.

In cadrul unei conferinte de presa organizate dupa intalnirea ministrilor de Externe ai statelor membre G8, Hillary Clinton a vorbit despre importanta planificarii familiale si a contraceptiei. Contraexemplele date de secretarul american de stat: China si Romania. "Cand guvernele au o politica ce promoveaza nasterea unui singur copil, ca in China, si cand aceasta politica este implementata prin avorturi fortate, este respingator", a declarat Clinton.

"In consecinta, aceasta este o problema de mare interes pentru mine si guvernul meu; sustinem o initiativa de promovare a sanatatii la nivel mondial, care va pune accentul pe sanatatea mamei si a copilului, promovam un acces mai mare la contraceptie - atat pentru femei, cat si pentru barbati - si cautam modalitati prin care femeile sa poata alege, astfel incat sa poata evita avortul", a continuat secretarul american de stat.

Aceasta a subliniat ca nu crede ca guvernele ar trebui sa se implice in luarea de decizii privind viitorul familiilor. "Este perfect legitim ca oamenii sa aiba opinii bazate pe constiinta, religie sau pe orice alt fundament. Dar am crezut intotdeauna ca guvernul nu ar trebui sa intervina in decizii atat de intime. Si putem vedea, de-a lungul istoriei, ce se intampla atunci cand guvernele se implica", a precizat Hillary Clinton, dand exemplul Romaniei comuniste si al Chinei.