Atitudinea americanilor fata de inchisoarea militata de la Guantanamo Bay s-a modificat dramatic dupa ce Barack Obama a preluat functia de presedinte al Statelor Unite, potrivit unui nou sondaj de opinie, publicat de CNN. Numarul celor care sustineau inchiderea inchisorii din Cuba a scazut cu 12% in ultimele 14 luni, indica rezultatele sondajului CNN/Opinion Research Corporation.

CNN precizeaza ca, cu doar cateva zile inainte de investirea lui Obama, 51% dintre americani afirmau ca inchisoarea trebuie inchisa. In prezent, doar 39% mai cred acest lucru, in timp ce sase din 10 respondenti afirma ca Statele Unite trebuie sa continue sa opereze inchisoarea militara.

Analistii afirma ca schimbarea se datoreaza in principal independentilor: mai mult de 75% dintre ei vor ca Gitmo sa ramana deschisa. Trei din patru republicani sunt si ei de parare ca inchisoarea trebuie sa functioneze in continuare.

Imediat dupa instalarea la Casa Alba, in ianuarie 2009, Obama a promis ca va inchide Gitmo intr-un an. Termenul a trecut, fara ca Administratia de la Washington sa anunte alta data. Duminica, consilierul David Axelrod, unul dintre apropiatii lui Obama, a spus: "cred ca vom ajunge sa o inchidem, dar e complicat. S-au facut progrese pentru a inchide inchisoarea".

Incepand din 2001, SUA au folosit inchisoarea pentru suspectii de terorism din alte state.

Sondajul CNN/Opinion Research Corporation a fost realizat intre 19-21 martie, pe un esantion de 1.030 de americani. Ancheta are o marja de eroare de +/- 4.5%.

Pe de alta parte, Departamentul american al Apararii estimeaza ca circa 20% dintre cei 560 de detinuti de la Guantanamo care au fost eliberati s-au intors pe frontul de lupta, ceea ce reprezinta o crestere cu 50% a estimarilor facute in aprilie 2009.