Centrul European pentru Cercetari Nucleare (CERN) a pornit o noua etapa a experimentului cu care incearca sa recreeze in marele accelerator de particule de la granita franco-elvetiana conditiile care au existat acum 13 miliarde de ani imediat dupa momentul Big Bang. In aceasta dimineata experimentul a reinceput si in cursul zilei de marti se vor produce primele coliziuni la viteze record. Oamenii de stiinta au tinut sa precizeze ca datele culese in urma coliziunilor vor trebui analizate luni bune, astfel ca mai trece mult timp pana la primele concluzii. Aici puteti urmari live transmisia de la CERN. UPDATE: Ziua a inceput insa cu probleme tehnice si primele coliziuni vor fi probabil dupa ora 14.30.

Practic incepe o noua etapa a programului de cercetari de la CERN, una in care protonii sunt ciocniti la un nivel de energie ce nu a mai fost atins pana acum la vreun accelerator, 7 Tev (tera electron-volt).

Coliziunea protonilor lansati in sens invers ar trebui sa produca particule elementare care nu au mai fost observate pana in prezent. Cercetatorii de la CERN isi propun sa gaseasca dovada existentei unor particule efemere precum bosonul lui Higgs, aflat la originea notiunii de masa in fizica teoretica.

Recentele succese ale LHC au dat o gura de oxigen oamenilor de stiinta, in urma celor doua defectiuni care au survenit dupa lansarea acceleratorului, in septembrie 2008.

Dupa o reparatie care a durat 14 luni, LHC a fost repornit in noiembrie 2009. O luna mai tarziu, realizase deja o accelerare a fasciculelor de protoni la 2,36 TeV, permitand astfel peste un milion de coliziuni de particule.

La 7 TeV, CERN va atinge o putere de 3,5 ori mai mare decat concurentul sau Fermilab din Chicago (USA).

In urmatoarele 18 - 24 luni, oamenii de stiinta vor opera o "oprire tehnica" ce va dura intre 8 si 10 luni, pentru a-l putea pregati sa functioneze la energia maxima prevazuta, de 14 TeV.