Presedintele francez Nicolas Sarkozy a cerut luni lumii democrate, la New York, sa ramana unita si sa lupte impreuna impotriva terorismului, in conditiile in care nu exista nicio diferenta intre "nebunii" care au comis atentatele din metroul moscovit si "smintitii" care au aruncat in aer turnurile gemene, in 11 spetembrie, relateaza AFP.

"Credeti ca exista vreo diferenta fundamentala intre nebunii care au aruncat in aer victimele inocente din metroul din Moscova si smintitii care si-au zdrobit avioanele de turnurile gemene din New York?", a intrebat el, intr-o alocutiune sustinuta in fata elevilor si profesorilor de la Universitatea Columbia.

"Atunci cand New York-ul a fost atacat, toate democratiile din lume au fost atacate. Si cand Moscova este atacata, noi toti suntem atacati. In fata terorismului nu putem sa ne divizam", a subliniat el.

Nicolas Sarkozy a profitat de aceasta ocazie pentru a reafirma ca soldatii francezi isi vor continua misiunile din Afghanistan alaturi de cei americani.

"In Franta, nu este usor sa explicam de ce mor soldatii francezi in Afghanistan. Vom ramane alaturi de voi in Afghanistan pentru ca lupta impotriva terorismului este o lupta care ne priveste pe toti, nu doar pe americani", a sustinut el.

"Pentru ca nu vreau sa vad cum talibanii martirizeaza Afghanistanul, pentru ca nu vreau ca Pakistanul, care are bomba atomica, sa cada in mainile teroristilor", a explicat Nicolas Sarkozy.

Declaratia liderului francez vine dupa ce cel putin 38 de oameni au murit in dublul asasinat de luni, din metroul moscovit, comis, potrivit autoritatilor ruse, de doua femei kamikaze.