Doua explozii violente s-au produs, luni dimineata, la doua statii de metrou din Moscova, soldate cu morti si raniti. Deflagratiile s-au produs la aproximativ 40 de minute distanta, la o ora de varf. Euronews, care citeaza responsabili ai Federatiei Ruse, transmite ca in cazul ambelor explozii a fost vorba despre atentate sinucigase.

UPDATE 9: Dmitri Medvedev: "Sunt niste fiare si, indiferent de motivele care i-au manat, faptele lor sunt crime dupa orice legislatie si dupa orice natura spirituala".

"Nu am nici o indoiala: ii vom prinde pe toti si ii vom distruge. Ii vom distruge pe toti, pana la ultimul", a spus seful statului, citat de Itar-tass

UPDATE 8: Autoritatile de la Moscova anunta ca 38 de persoane au fost ucise si 64 ranite, in exploziile provocate de doua femei kamikaze, potrivit AFP.

UPDATE 7: Un site asociat cu separatistii ceceni a revendicat atacul, informeaza CNN.

Presedintele cecen, Ramzan Kadirov, si-a exprimat convingerea ca organizatorii atentatelor din metroul moscovit au vrut sa instaureze haosul, sa impinga Rusia pe o spirala a fricii, a neincrederii si sa-i destabilizeze economia, potrivit unui comunicat citat de Interfax.

UPDATE 6: Atentatorii provin, cel mai probabil, din regiunea majoritar musulmana a Caucazului de Nord, afirma seful FSB, Alexander Bortnikov.

UPDATE 5: Ministerul de Externe de la Chisinau neaga informatia ca un moldovean ar fi murit in explozie.

Explozii violente la Moscova
Explozii violente la Moscova
Foto: RIA Novosti
UPDATE 4: Aleksandr Bakustin, ziarist la Ria Novosti, a declarat pentru HotNews.ro ca multe dintre victime sunt studenti la Academia Diplomatica, aflata in subordinea MAE rus

  • 30 dintre cele 60 de persoane ranite in atentate sunt internate in stare grava, a anuntat viceprimarul Moscovei, Petr Biriukov
  • Ministerul roman al Afacerilor Externe a anuntat ca, potrivit informatiilor existente pana in prezent, nu exista cetateni romani printre victimele atentatelor produse la Moscova, potrivit Mediafax. Biroul de presa al MAE a precizat ca Ambasada Romaniei in Rusia este in permanent contact cu autoritatile ruse.
  • Pe de alta parte, Gazeta.ru. scrie ca in presa a aparut, din greseala, o lista incorecta a victimelor celor doua atentate din aceasta dimineata din metroul moscovit. Lista publicata este, de fapt cea de la atacurile din 2004.

UPDATE 3: Atacurile de la Moscova au fost provocate de doua femei, anunta AFP, citand Serviciul Federal de Securitate, fostul KGB. "Potrivit primelor informatii, ambele explozii au fost executate de atentatori sinucigasi de sex feminin", a declarat purtatorul de cuvant al FSB.

UPDATE 2: Potrivit unui bilant oficial, care indica 37 de morti. Si acest bilant este provizoriu.

Victime ale atentatelor
Victime ale atentatelor
Foto: RIA Novosti
Unii martori sustin ca ar putea fi vorba de peste 40 de persoane care si-au pierdut viata in aceste atentate. BBC anunta un bilant de 39 de morti si aproximativ 100 de raniti.

UPDATE 1: Autoritatile ruse au anuntat ca au declansat o "ancheta pentru terorism". Potrivit site-ului rusesc livenews, o a treia explozie ar fi avut loc la metrou, insa informatia nu a fost confirmata de autoritati.

Intre timp, primarul Moscovei a declarat ca autorii celor doua atentate ar putea fi femei.

Prima explozie s-a produs in statia Lubianka, la ora locala 7:56 si s-a soldat cu 25 de morti si 10 raniti. Surse din cadrul serviciilor de securitate au declarat ca 14 persoane se aflau in garnitura de metrou, iar 11 erau pe peronul statiei. Statia este situata in centrul Moscovei, foarte aproape de sediul Kremlinului.

France Presse relateaza ca a doua deflagratie s-a produs la statia Park Kulturi, la ora locala 8:34 si s-a soldat cu 18 morti. Anterior, un reprezentant al Serviciului rus de urgenta a declarat ca aceasta explozie a facut intre 12 si 15 morti. Bilantul este, inca, provizoriu.

Victime ale exploziei
Victime ale exploziei
Foto: RIA Novosti
Ranitii sunt evacuati cu elicopterele iar centrul Moscovei este blocat. Martori oculari povestesc ca oamenii sunt panicati, ies din statia de metrou plangand, iar multi dintre ei sunt in stare de soc.

"Ne miscam foarte incet, scarile rulante nu mai mergeau, era o multime uriasa de oameni, toti incercau sa iasa afara. Unii dintre ei erau raniti. Toata lumea vorbea la telefon, isi anunta rudele sau prietenii ca au scapat cu viata" - a precizat un martor.

Purtatorul de cuvant al Ministerului rus pentru Situatii de Urgenta a declarat ca la fata locului sunt echipe de salvare si pompieri, iar in urma exploziilor nu s-a declansat niciun incendiu.

In ultimii zece ani, Moscova a fost afectata de o serie de explozii soldate cu victime, revendicate de militantii ceceni, insa in ultima perioada acestea au devenit mai rare. Potrivit statisticilor, noua milioane de persoane circula, zilnic, cu metroul moscovit.

Cronica atentatelor din metrolul moscovit

  • 11 iunie 1996 – atentat terorist intre statiile Tulskaia si Nagatinskaia. Au murit 4 oameni, 12 fiind raniti
  • 1 ianuarie 1998 – la statia Tretiakovskaia a fost detonata o bomba. Trei angajati ai metroului au fost spitalizati
  • 5 februarie 2001 – statia Belorusskaia. 20 de raniti
  • 6 februrie 2006 – o explozie intr-unul din vagoanele unei garnituri a declansat un incendiu in interiorul tunelului. Au murit 41 de oameni, alte 250 au fost raniti. In total, au fost evacuate peste 700 de persoane.