Secretarul general al NATO, Anders Fogh Rasmussen, a insistat sambata asupra necesitatii unei aparari europene antiracheta europene. El a dat exemplu amenintarea pe care o reprezinta Iranul, despre care oficialul NATO spune ca dispune deja de rachete care pot ajunge in Romania, Turcia, Grecia sau Bulgaria, anunta Mediafax.

  • "Iranul are si un program amplu de dezvoltare de rachete. Declaratii ale unor oficiali iranieni indica faptul ca raza de actiune a rachetelor lor Shahab-3 modificate ar fi de 2.000 de kilometri. Astfel, tari aliate cum sunt Turcia, Grecia, Romania si Bulgaria se afla in raza de actiune", a afirmat Anders Fogh Rasmussen, care a sustinut sambata un discurs la Brussels Forum 2010, organizat de German Marshall Fund

Secretarul general al NATO a amintit ca Iranul, care a semnat Tratatul de neproliferare ca stat care nu detine arma nucleara, dezvolta un program nuclear despre care afirma ca ar avea numai scop civil. "Totusi, Iranul a mers mult dincolo de ceea ce este necesar pentru un program pur civil", a afirmat oficialul NATO, adaugand ca Teheranul "s-a jucat v-ati ascunselea" cu comunitatea internationala si a respins toate ofertele de cooperare, sfindand mai multe rezolutii al Consiliului de Securitate al ONU.

Anders Fogh Rasmussen a atras atentia si ca Iranul a prezentat in februarie vehiculul de lansare spatiala SAFIR 2, o etapa esentiala in dezvoltarea de rachete cu raza de actiune intermediara si intercontinentala:

  • "Daca Iranul incheie aceasta evolutie, atunci intreg continentul european, ca si teritoriul Rusiei, se vor afla in raza de actiune".