Parlamentarii din Bulgaria au prezentat vineri un proiect prin care se continua punerea sub acuzare a presedintelui, Georgi Parvanov, informeaza Novinite.com.

Un numar de 162 parlamentari s-au declarat in favoarea motiunii depuse de partidul de guvernamant GERB. Un sprijin important pentru aceasta actiune a venit din partea partidului de extrema dreapta Ataka, de la Coalitia Albastra si de la parlamentari independenti din fostul grup RZS.

Partidul Socialist Bulgar (BSP) si cel al etnicilor turci DPS nu au sustinut propunerea. Cu toate acestea, numarul semnaturilor adunate a depasit 160, cat era necesar pentru aprobarea proiectului, care urmeaza sa fie prezentat Curtii Constitutionale din Bulgaria.

Aceasta ultima mutare vine dupa conferinta sustinuta de Parvanov in 5 martie, cand critica masurile anti-criza ale cabinetului bulgar. La aceasta s-a adaugat si scandalul declansat de publicarea transcrierii unei conversatii cu ministrul de Finante, Simeon Djankov, fara stirea acestuia din urma.

In proiectul votat de parlamentari se arata ca "limitele declaratiilor prezidentiale sunt prevazute in Constitutie" si ca "prin afirmatiile sale cu mare incarcatura politica si actiunile din timpul scandalului cu ministrul Finantelor", Parvanov a incalcat normele de baza si principiile constitutionale, cum ar fi suveranitatea, separatia puterilor si pluralismului politic.

Conflictul intre Djankov si Parvanov a izbucnit dupa aparitia recenta a ministrului Finantelor intr-o emisiune a postului de televiziune Nova Televiza. El a fost invitat sa confirme afirmatiile pe care le-ar fi facut, potrivit carora presedintele ar fi un "proaspat milionar", care ar detine "zeci de proprietati de lux in Statele Unite, Europa si Dubai". Djankov a negat imediat ca ar fi spus asemenea lucruri. Dar, intrebat din nou daca "presedintele este un proaspat milionar", ministrul a raspuns "e clar ca nu e proaspat".

Parvanov a cerut a doua zi demisia lui Djankov. Intr-o replica, ministrul a negat comiterea vreunei ilegalitati, dar la insistenta premierului Boiko Borisov, care a "aranjat" o intalnire intre acesta si presedinte, a fost de acord sa incerce sa rezolve "neintelegerea".

Presedintele socialist Gheorghi Parvanov a publicat ulterior transcrierea convorbirii, declansand un val de critici.