Procurorii rusi au interzis, vineri, lucrarea semi-autobiografica "Mein Kampf", scrisa de Adolf Hitler, din cauza extremismului sau, transmite Reuters. Oficialii rusi incearca astfel sa combata influenta tot mai puternica a gruparilor de extrema-dreapta in Federatia Rusa.

Cartea scrisa in 1925 a fost interzisa in Germania dupa cel de-al Doilea Razboi Mondial.

Volumul prezinta viziunea lui Hitler despre suprematia rasiala si, desi contine declaratii anti-semite si anti-rusesti, este elogiat de catre organizatiile de extrema-dreapta din Rusia. Hilter i-a dictat cartea ajutorului sau Rudolf Hess, atunci cand se afla in inchisoare in Bavaria, dupa puciul esuat din 1923.

Biroul procurorului general de la Moscova a afirmat ca volumul are "o abordare militarista si justifica discriminarea si distrugerea raselor non-ariane. Cartea reflecta idei a caror implementare a dus la declansarea celui de-al Doilea Razboi Mondial".

Pana in prezent, "Mein Kampf" nu a fost considerata extremista, putand fi gasita in anumite magazine precum si pe Internet, a declarat procurorul-general. El a precizat ca volumul a fost trecut pe lista federala a materialelor extremiste.

Extremistii rusi au intreprins, in ultimii ani, mai multe atacuri impotriva muncitorilor emigranti veniti din Asia Centrala si Caucaz, impotriva unor studenti africani si asiatici, precum si impotriva a zeci de rusi care nu arata ca slavii. SOVA, o organizatie non-guvernamentala de la Moscova, a precizat ca, in 2009, cel putin 60 de persoane au fost ucise si alte 306 ranite in atacuri rasiste realizate in intreaga Rusie.

In Germania, este ilegal sa distribui cartea cu exceptia unor cazuri speciale, intre care cercetarea academica. Insa volumul este disponibil inclusiv pe amazon.co.uk.

SOVA sustine insa ca interzicerea cartii nu va contribui foarte mult la eliminarea materialelor care promoveaza nazismul in Rusia si, deoarece volumul este in continuare disponibil online, "este imposibil sa-i opresti distributia".