Liderii din tarile zonei euro s-au pus de acord joi seara asupra unui plan de salvare a Greciei care prevede imprumuturi financiare, in caz de nevoie, din partea acestor tari dar si de la FMI, a indicat o sursa diplomatica europeana, citata de AP.

Acordul ofera "un cadru european format din imprumuturi bilaterale din partea statelor din zona euro" si o contributie a FMI, a confirmat presedintia franceza.

Dupa indelungi negocieri, Franta si Germania au convenit asupra unui text de o pagina si jumatate care descrie foarte precis conditiile in care statele zonei euro vor trebui sa intervina, au afirmat surse apropiate presedintiei franceze, scrie AFP.

Decizia a fost luata in cadrul Consiliului European de primavara, care se desfasoara la Bruxelles.

Acordul are nevoie de aprobarea tuturor statelor din zona euro si a fost transmis presedintelui UE, Herman Van Rompuy.

Premierul portughez Jose Socrates a explicat ca cele 16 tari ale zonei euro au gasit un raspuns comun la criza din Grecia, in timp ce premierul grec Georges Papandreu a calificat planul de salvare ca "foarte satisfacator".

Planul va fi insa aplicat numai in cazul in care Grecia nu va reusi sa se mai imprumute la o dobanda rezonabila pentru finantarea deficitelor sale.

In document nu a fost fixata nicio suma de imprumut pentru Grecia, dar potrivit unui inalt responsabil european, aceasta tara ar avea nevoie de o suma intre 20 si 30 de miliarde de euro.

In timpul summitului de la Bruxelles s-a vorbit despre importanta stabilirii unor reguli mai stricte pentru ca pe viitor guvernele sa mai piarda controlul asupra finantelor, mai scrie AP.

Grecia are o datorie publica de 300 miliarde de euro si trebuie sa obtina numai in acest an credite de refinantare in valoare de 54 de miliarde euro, din care 20 de miliarde euro pana in luna mai.