Zeci de oameni de stiinta si intelectuali israelieni sunt incurajati sa se intoarca in Israel de guvernul de la Ierusalim, care le promite facilitati fiscale, burse si conditii echivalente cu cele din Statele Unite si Europa occidentala. Executivul de la Ierusalim incearca astfel sa puna capat "exportului de creiere", care a afectat lumea academica si stiintifica israeliana in ultimii ani. "Experienta de dincolo e importanta; cheia insa este sa-i aduci pe oamenii de stiinta inapoi", crede Oren Schuldiner, cercetator in cadrul Weizmann Institute of Science din Rehovot, in apropiere de Tel Aviv.

Schuldiner este exemplul tipic pentru aceasta situatie. Absolvent de universitate in Israel, el s-a decis sa faca un post-doctorat la Stanford University, in California. Dupa examenele finale, a hotarat ca nu va ramane in SUA ci se va intoarce in Israel. "Nici eu si nici sotia (n.red. care studia la Universitatea din San Francisco) nu ne-am uitat dupa oferte de munca in State, fiindca nu ne-au interesat. Iar daca as primi acum vreo oferta din SUA, as refuza-o", afirma Schuldiner, care este unul dintre cercetatorii principali din cadrul Departamentului de Biologie moleculara al institutului stiintific israelian.

Acceleratorul de particule de la Institutul Weizmann
Acceleratorul de particule
de la Institutul Weizmann
Foto: HotNews.ro
Potrivit lui Schuldiner, in Statele Unite ar fi putut obtine un salariu mai mare decat cel primit in Israel, insa "nu m-a interesat acest lucru. Banii sunt importanti, dar conteaza si atmosfera pe care o avem aici". Zeci de cercetatori israelieni din strainatate au decis sa vina la Weizmann Institute of Science, incurajati de stimulentele oferite, de prestigiul institutiei dar si de lucrurile marunte si care "fac diferenta": existenta unui campus modern, gradinita pentru copii si modalitati multiple de petrecere a timpului liber.

Ce crede el despre eforturile de a aduce in Israel elita academica? "Experienta pe care ei o capata in strainatate e importanta; cheia insa este sa-i aduci pe oamenii de stiinta inapoi", declara Oren Schuldiner, precizand ca acest lucru presupune acordarea de stimulente financiare, salarii bune, fonduri pentru cercetare si conditii de munca echivalente cu cele din SUA, Japonia sau Europa de Vest.

"Brain drain-ul", bataie de cap pentru autoritati

Plecarea in strainatate a oamenilor de stiinta israelieni, asa-numitul brain drain, a fost o bataie de cap pentru guvernul din Israel. Potrivit datelor, mii de cercetatori si experti au parasit Israelul in ultima decada, optand pentru contracte avantajoase in alte tari, in special in SUA si Singapore.

Confruntat cu exportul masiv de creiere, executivul de la Ierusalim a aprobat recent o lege care incurajeaza atragerea in Israel a oamenilor de stiinta plecati din tara. Planul, estimat la circa 500 de milioane de dolari, include stimulente financiare pentru oamenii de stiinta si noi centre de cercetare.

Principalele puncte ale planului, ce urmeaza sa fie implementat in urmatorii cinci ani:

  • planul urmareste sa-i incurajeze pe oamenii de stiinta si tehnicienii israelieni aflati in strainatate sa se intoarca in tara
  • la inceputul anului viitor, universitatile israeliene vor infiinta "centre de distinctie academica" in diferite domenii; se estimeaza ca vor fi deschise in total 30 de centre 
  • noul program va presupune o revolutie structurala a programei academice, adaptata dupa modelul american: masteratul si doctoratul vor fi combinate intr-un singur program
  • va fi infiintata o fundatie (al carei buget va fi de 280 de milioane de dolari) care va ajuta la crearea de companii de cercetare si dezvoltare in domeniul bio-tehnologiei

Ministrul de Finante Yuval Steinitz a declarat ca planul, care reprezinta "un raspuns sionist

Investitiile in stiinta, importante in Israel
Investitiile in stiinta, importante
in Israel
Foto: HotNews.ro
adecvat la problema exportului de creiere", va aduce inapoi in Israel "sute si posibil mii de profesori si doctori, va stimula industria si va imbunatati mediul academic, care in prezent sufera de inertie".

Steinitz a afirmat ca programul adoptat de guvern este rezultatul unei intalniri pe care a avut-o, in urma cu doua luni, cu circa 200 de oameni de stiinta israelieni ce activeaza la Yale si la MIT. Acestia i s-au plans oficialului ca vor sa se intoarca in Israel dar nu au la ce.

Manuel Trachtenberg, care este presedintele Comitetului de planificare si buget al Consiliului pentru Educatie, a explicat de ce guvernul a decis sa opreasca plecarea elitei israeliene peste hotare si intoarcerea acasa a celor aflati departe. Unul este acela ca Israelul are o traditie a excelentei stiintifice: in 2009, spre exemplu, Ada Yonath (Weizmann Institute of Science) a castigat Premiul Nobel pentru chimie. Mult mai important insa este urmatorul: Israelul "se confrunta cu o concurenta extraordinara in lume si, daca vrem sa castigam in arena globala, trebuie sa eliminam derapajele. Trebuie sa-i aducem inapoi in masa pe oamenii nostri de stiinta".